Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода.

...
Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода.
Коментари Харесай

Силицият и ползите му за нашето здраве

Силицият е вторият най-често срещан детайл на планетата след кислорода.

Това е извънредно значим за организма минерал, който участва в човешкото тяло главно под формата на силанат и силициева киселина.

Ползи от силиций

Основната функционалност на силиция е на систематичен детайл. Стареенето на клетките в организма се свързва с недостиг на силиций, който дава отговор и за метаболитните процеси в тялото. Това значи, че без силиций няма тъканна издръжливост и разтегливост.

Силицият е извънредно значим минерал за имунитета. Уникалното при него е, че той съумява да улови другите болестотворни патогенни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички и сполучливо да ги изведе отвън организма.

Невероятен факт е, че той има изборна функционалност – това значи, че улавя и извежда единствено нездравословните бактерии, оставяйки в тялото потребните бактерии.

Поддържането на задоволително количество силиций в организма значи, че при най-лекия признак за поява на рискови микроорганизми той ще реагира и опцията от разболяване е доста дребна.

Силицият е антагонист на калция, което значи, че при неналичието на силиций следва калциране в тялото. Изключително значимо е да се наблюдават равнищата на силиций в тялото, тъй като няма орган, тъкан или система, в която той да не взема присъединяване.

Бременните дами, кърмачките и дребните деца се нуждаят от по-високи равнища силиций от останалите хора. В подрастващия организъм, където занапред се построяват най-важните му системи, обезпечава връзката сред мозък и тяло, силицият игра доста значима роля. Той управлява вярното израстване и развиването на индивида. При недостиг на силиций се получават проблеми с костния уред, сърдечните клапи, сухожилията, зъбите, ендокринните жлези и други

 v Thinkstock

Органите, които поддържат най-високи запаси на силиций в тялото са сърцето, лимфните възли и щитовидната жлеза. При здравословен проблем силицият прогресивно изчерпва своите запаси, заради което е значимо хората, които по-често боледуват или имат хронично заболяване, да си набират редовно силиций.

През далечната 1912 година немски доктор открива, че силицият има способността да попречва развиването на атеросклероза. 40 години по-късно се показват обстоятелства, които удостоверяват, че при болните от атеросклероза се следят по-ниски равнища на силиций в стените на кръвоносните съдове.

Следващото потребно деяние на силиция е, че той оказва въздействие върху проводимостта на нервните нишки и дава отговор за функционалностите на някои мозъчни структури. Той зарежда с сила онази част от мозъка, която дава отговор за контрола и координацията в пространството. Поради тази причина бързата отмалялост, общата уязвимост, разсеяността и раздразителността могат да бъдат признаци на така наречен силициева анемия.

 v Thinkstock

Според доста модерни учени процесът на остаряване на индивида значително се дължи на недостиг на силиций. С напредването на възрастта количеството на този детайл в организма на човек понижава. Това е необратим развой, само че посредством банкет на добавки към храната е допустимо да се преодолее дефицитът.

Според някои данни силицият взе участие интензивно в метаболизма на редица жизненоважни минерали като калций, калий, фосфор, цинк, флуор, сяра и други Установено е, че той играе доста значима роля във въглехидратния, липидния и белтъчния метаболизъм, както и в синтеза на доста значимия белтък – колаген, който в огромна степен дефинира положението на косата, кожата, ноктите, ставите, сухожилията и други

 v Thinkstock

Дефицит на силиций

Симптомите, които могат да насочат към съществуването на силициев недостиг, са непрекъсната отмалялост, заплеснатост, изтъняване на косата, чупливи нокти, прибързано състаряване на кожата, прекомерно слаба или недоразвита костна система.

Източници на силиций

Храните, които са най-хубав източник на силиций са цвекло, камби, люцерна, сол, пълнозърнести артикули, зеленолистни зеленчуци и хвощ.

 v Thinkstock

Други доста положителни източници на минерала са ябълки, риба, мед, тиква, краставици, лук, моркови, бадеми, овес, портокали, сурово зеле и фъстъци.

Интересен факт е, че по-високи силициеви равнища са съсредоточени в твърдата вода и относително по-малко в меката.

Калият, манганът, магнезият, борът и калцият спомагат за ефикасното потребление на силиция от организма. За да бъде един човек здрав и с задоволително високи равнища силиций в организма, той би трябвало да се храни пълноценно и разнообразно.

 v Thinkstock

Още:
Лечебните свойства на ядките Конопеното семе - нутри бомба от природата Сокът от ряпа - необикновено лечителен! Започнете деня с вода с краставица Кестените - хлябът на гората
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР