Сигурно още има хора, които се чудят как така ГЕРБ

...
Сигурно още има хора, които се чудят как така ГЕРБ
Коментари Харесай

ГЕРБ спечелиха, защото Борисов се би, ПП-ДБ загубиха, защото ги мързи!

Сигурно още има хора, които се чудят по какъв начин по този начин ГЕРБ след умората от 12-те години в ръководството, след „ счупените автомагистрали “, кюлчетата и пачките и след толкоз митинги още веднъж е първа политическа мощ.

Как съумя да спре ерозията и да задържи резултатите си.

Отговорите са два и те са пред очите на всички, които желаят да гледат.

Първо, митингите не родиха първокласен политически артикул, който да грабне мозъка и сърцето на гласоподавателя. Така, както едно време го направи Бойко Борисов, а преди него – Симеон Сакскобургготски, а още по-рано – Съюзът на демократичните сили. И тук не става дума за качествата на „ материала “, който тези политически субекти вкараха във властта, нито за достиженията им. А за магията, която сътвориха.

И на второ място. Поредните български избори потвърдиха остарялата максима - организацията и дисциплината бият ентусиазма, упоритостта, труда и постоянството бият гения.

Бойко Борисов се би за това ГЕРБ да остане първа политическа мощ. Лично обиколи страната два пъти. Какво значи това? Всяко събиране на актива в регионалния център Х значи приучване на всеки, който е обвързван с ГЕРБ освен от дадената област, само че и от прилежащите. Общински съветници, служащи и чиновници в общините, следени от ГЕРБ, до последния кметски наместник на забравено от Бога селце, само че назначен от ГЕРБ.

На всички тези хора Борисов персонално изясни, на език, който те схващат: „ Вие не се борите за моя кеф, а за вашия самун! Искате ли самун?! Тогава се раздвижете – убедете децата, родата, съседите за кого би трябвало да гласоподават на 2-ри. “

Борисов не остави нищо на случайността и на дежурното „ те си знаят “. Да, целият този актив разбра – всеки от нас може да остане на мястото си, да резервира статута си, живота си, благополучието си единствено, в случай че се впрегне и работи. Нещо повече. Разказвайки нещата „ с думи елементарни “, Борисов трансформира всеки един от тези хора в пропагандатор и агитатор - тъй като им е елементарно да запомнят и да повтарят чутото.

Това са към 650 000 души – чиновническият уред на страната, който в огромна степен е следен от ГЕРБ не от през вчерашния ден. Но който не му е „ в забрадка вързан “, както сподели опитът от годините, когато други партии назначаваха същите тези служители. Днес ГЕРБ завоюва толкоз, колкото през юли 2021 година, по тази причина това не е огромна победа, нито огромно завръщане, само че е изрично удържане на позициите. А какви са тези позиции – цялата страна в ръцете на ГЕРБ, без София, Пловдив и Русе.

Какво направиха „ Продължаваме промяната “ - „ Демократична България “, с цел да се заявят като безапелационното ново в българската политика, с цел да демонстрират жалоните за развиване на страната в бъдеще? Какво направиха? Нищо!

Не единствено не обикаляха страната като Борисов, Facebook ги мързеше да „ обикалят “. Закриването на тяхната акция пред НКД в София – София, която безапелационно е тяхна, какво сподели?

Мързел и отново мързел! Може ли да не си мръднеш пръста и да създадеш най-малко някаква организация, с цел да събереш хората – две кучета, в случай че се бяха сбили, щяха да се съберат повече хора да видят за какво е тази виканица.

Така избори не се печелят!

Как ще убедиш жителите, че в обстановка, в която всички са уплашени от растящите цени, ти знаеш какво да правиш?! Че ще работиш денонощно – ще обиколиш всички европейски столици, ще се срещнеш персонално с всеки песимист, с цел да му посочиш, че бърка, единствено и единствено, с цел да влезе България в Шенген и Еврозоната. Че ще убедиш и последния дядо на село за какво България би трябвало да изпрати оръжие в Украйна, за какво би трябвало да изпълняваме съюзническите си отговорности в НАТО и Европейски Съюз, а не да се скатаваме.

Всеки политик би трябвало да изяснява „ своята истина “ на гласоподавателя неуморно, непрекъснато и на неговия език.

Борисов го направи, ПП-ДБ – не.

Борисов, даже във времената, когато се радваше на любовта на непознатите посолства и непознатите фондации, постоянно е знаел, че те не гласоподават на български избори.

Нещо повече, когато видя, че тази обич се отдръпва от него, направи всичко допустимо, с цел да си я върне. И докара водачът на Европейската национална партия Манфред Вебер на заключителния протест на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили във Варна. С което даде на всички да схванат, че ни на йота не е изгубил поддръжката на своето политическо семейство в Европейски Съюз.

Този протест беше венец на цялата герберска акция – Борисов „ надгради “ над нормалните от предходните му прояви остри рецензии към Политическа партия – Демократична България (отделен въпрос е до каква степен всички те са основателни, само че пък са разказани на наличен за аудиторията език, който тя след това може да повтаря).

Той няма по какъв начин да не е усетил студенината, в който бяха посрещнати думите на Вебер за войната в Украйна, само че искрено сподели и на своите, и на „ либе Манфред “, че във външнополитически проект ще бъде най-дисциплиниран натовец, даже това да му коства 10% от гласовете на изборите. Откровеността постоянно се награждава.

А какво направиха „ Промяната “ и градската десница на този декор? Снимаха се красиво на едно стълби. Е, и?! Тази фотография по какъв начин убеждава, че знаят и могат?! Политическа партия – Демократична България желаят да са изборът на младите, образованите, „ западните “. Но тези хора четат и виждат, че нещата не вървят добре – освен у нас. И желаят умело ръководство, не инцидентно съвсем половината от гласоподавателите на тази политическа мощ гледат благосклонно към възможна коалиция с ГЕРБ-СДС.

А пропо – западните ни сътрудници също желаят мощно и умело ръководство в София, а не избори през три месеца. И като видят, че някой „ не става “, ще се извърнат към този, „ който става “. Не е ли ясно?!

И най-после. Всяко съревнование е настрана, няма дефинитивна победа, само че има усещания, чувства, настроения, които остават.

Данните от София и Пловдив сочат, че Политическа партия – Демократична България водят изрично. Наесен сигурно има още едни избори. Местни избори. И, в случай че не си създадат верни заключения и не поправят държанието си, Политическа партия и Демократична България може отново да се чудят по какъв начин са изгубили „ извоювани “ избори в София и Пловдив.

Коментар на Красина Кръстева за „ Епицентър.бг “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР