Сигурно е, че правителството няма да се случи с първия

...
Сигурно е, че правителството няма да се случи с първия
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Кабинет ще има! Нужен е на всички влиятелн...

Сигурно е, че държавното управление няма да се случи с първия мандат 

Политическа партия е функционалност на съществуването на ГЕРБ. Ако изчезне партията на Борисов, няма да има потребност от " Промяната "

Говорим за европейски и атлантически полезности, само че единствената полезност, която сме възприели,  е атлантическото войнолюбие

 

 

- Г-н Делийски, откриха ли пресечни точки ГЕРБ и Политическа партия на срещата в Народното събрание?  

- Имаме обстановка, в която ГЕРБ и Политическа партия се срещат, все едно не си знаят стратегиите и концепциите. Но политиците да си приказват е хубаво. Едва ли обаче от това ще произтече нещо.

Със сигурн​ост колкото повече време минава след изборите, толкоз повече ще нараства чувството, че би трябвало да се прави някакво държавно управление. Времевата отдалеченост е правопропорционална на сговорчивостта на другите партии. Все още обаче ми се коства, че множеството от партиите са в режим на минимизиране на рисковете, на отиграване на обстановката, тъй че те да не наподобяват отговорни при вероятно неслучване на кабинет.

Не е загадка, че съвсем всички партии могат да ръководят дружно - в случай че им се прегледат стратегиите, в областта на стопанската система и финансите да вземем за пример припокриването е постоянно 80-90 %. 

- Прави ли това малко по-вероятно съставянето на кабинет с първия мандат, или бяхме очевидци на пиар ход?​

- Няма никакъв проблем да има кабинет - по този начин или другояче, ще се ръководи с повече от същото. Това е офертата - нищо няма да пипаме, единствено ще борим корупцията, което слушаме от 30 години. Политиката у нас е деполитизирана - ще одобряваме евро, няма да пипаме налози. Не виждам проблем да се сформира държавно управление.

Според поръчките обаче това няма да стане с първия мандат. Да не забравяме, че " Продължаваме промяната " са функционалност на съществуването на ГЕРБ. Тяхната да не кажа единствена политическа съответност е да са онези, които би трябвало да отстранен ГЕРБ от властта. Това е логиката на политическото основаване и битие на Политическа партия  като план. А от другата страна е ГЕРБ, с които никой не желае да ръководи намерено.

- Може ли сполучлив да се окаже вторият мандат - с кабинет на малцинството, за какъвто намекнаха Политическа партия?

- Възможно е да стане кабинет с втория мандат. Ето догадка - Политическа партия оферират кабинет на малцинството, ГЕРБ излизат от залата и предлагането минава. Българският политически развой е лишен от политическа логичност. Прави се на инат, с цел да се покаже несъстоятелността на съперника, работи се оттатък всевъзможни институционални показа. Така че всевъзможни ходове на българския политически хайлайф са вероятни.

Най-вероятно, в последна сметка, ще имаме държавно управление. Според социолозите 80 % от жителите желаят да има кабинет.  И също толкоз % от жителите няма да харесат вероятно държавно управление, каквото и да е то.

У нас следим нов вид трибализация, оплеменяване на обществото, с движеща ос идентификацията - с Бойко, с жълтите павета. Този вид трибализъм, взет на въоръжение от партиите, действа през отричането на другите. 

В резултат на трибализацията в обществото ни, както и поради политическото посланичество с извънредно ниско доверие ставаме очевидци на такива парадокси - всички желаят държавно управление, само че то няма да се хареса на никого.

- Не е ли тогава най-приемлив кабинет с третия мандат?

- Може да се стигне и до такава степен. Колкото по-напред отиваме във времето, толкоз повече национално виновната шапка ще се поставя по-често и ще стои по-добре на всяка политическа глава. Всеки ден, който отминава, ще прави все по-привлекателно национално виновното позициониране. И в третия мандат най-национално виновните, заявили, че ще създадат държавно управление в името на народа, ще получат късмет,  другите национално виновни партии ще ги поддържат. 

Най-вероятно още веднъж Българска социалистическа партия ще получи третия мандат - те към този момент дадоха сходен сигнал. При това " Демократична България " си дават сметка, че мъчно техните симпатизанти, които така и така не са изключително огромен кръг,  биха разчели положително компромисно държание. Докато водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова няма подобен проблем - за нея не е значимо какво ще се случи с Българска социалистическа партия, а нейните показа за реализация.

А и за никого не е загадка, че и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия, а  и новата партия " Български напредък " се употребяват с положително име измежду представителите на българския политически капитализъм, именуван от някои олигархия, от други -мафия. Нормално е хората, привикнали да оползотворяват публичен запас в името на струпване на капитал, да имат връзка със старите партии.  Докато европейският, задграничният капитал има други любимци - Промяната, Демократична България значително.

- Т.е. най-вероятно ще бъде формиран кабинет? Колко обаче ще продължи действието му?

-  Първо спонсорите, вложителите, притежателите на огромните пари в политиката желаят да има кабинет, тъй като им трябват бюджет и План за възобновяване и резистентност - ресурсите, с които ще си върнат вложенията. Така наречените ни интернационалните сътрудници, изключително от Съединени американски щати, също държат да има кабинет, тъй като би трябвало да се прави работа около войната в Украйна. А и 80 % от хората също желаят да има кабинет - към този момент им е разказано, че сме в рецесия и ни трябват спасители - доктори, пожарникари, герои. А това минава през сформиране на държавно управление. Единствените, които не желаят кабинет, са пиарите и водачите на партиите.

Ако бъде формиран, кабинетът  ще работи до тогава, до момента в който свърши значимата работа на вложителите, до момента в който успее да си партнира с интернационалните контрагенти. Може да изкара до пролетта, а може и до локалните избори идната есен. Но безспорно  ще разочарова огромна част от гласоподавателите.

- Колко евентуални са избори през пролетта?

- Засега вероятността да има държавно управление е по-голяма от тази да няма - натам водят ползите на  авторитетните участници в процеса.

- Означава ли това, че се вижда краят на изборната серпантина, в която попаднахме?

- Не, тя може да бъде забавена с няколко месеца, само че краят й не се вижда. Няма да се види и в идващите няколко години. Дали е рисково, или не, зависи от това какво си мислим за обстановката ние като общество и политиците като претенденти за представители. Можем да се тюхкаме, да създадем нещо или пък трети вид, общопризнат към този момент от политиците ни - да търсят провинен за неприятната обстановка.

С този вид визия за политическия развой обаче няма да стигнем надалеч. Добре че към момента конституцията работи, най-малко ненапълно, колкото и да не я почитат политиците. Възможно е в границите на търсенето на решения да пробваме екстравагантни формати и формули, само че това е развой, през който няма по какъв начин да не минем в това положение на обществото.

Не знам дали можем да го оценим като излекуване - не всяко боледуване води до излекуване. Ако продължим тази метафора, обществото ни е тежко болно, неговата тъкан е раздрана. Има дълбока рана, социоикономически българското общество е невиждано разграничено. 

Всички показатели за неравенството демонстрират, че не просто сме с най-високи равнища на неравенства в Европа, само че и тази наклонност при нас се задълбочава. Поразяващи са статистическите данни за каузи на децата, които са в риск от обществено изключване, за каузи на тези, които не могат да се отопляват, да се изхранват. Решението е в преосмисляне на това каква страна желаеме да бъдем. Нужен е различен вид схващане за задачите на ръководството в стопанската система. За страдание, ги няма водачите, които да наложат нужните промени.

Говорим за европейски и атлантически полезности, само че единствената полезност, която сме възприели,  е атлантическото войнолюбие. Не възприемаме полезностите, свързани с функционалностите на страната.

Докато нашите политици не схванат, че в случай че обществото ни продължи да е толкоз фрактурирано, тежко раздрано, никаква политическа система няма да е в положение да контролира напрежението. Най-много да се родят политически чудовища - всякакви могат да се пръкнат в такава среда.

- Може ли ерозията на партиите  да ни докара до промяна на модела на парламентарната република?

- Да кажем, че алтернативата е да сменим формата на ръководство. Забележете, че предлагането за такава промяна пристигна от Слави Трифонов, който предложи за министър председател Николай Василев - най-големия адепт на страната, която имаме сега.

Има перверзия в това: в случай че ще запазим същия вид страна, която ще взема от стопански депривираното (лишено от богатства - бел. ред.) болшинство долу и ще разпределя нагоре към отъняващата класа на най-богатите, няма никакво значение дали ще го прави Народното събрание, президентът или патриархът. Смяната на модела на ръководство няма безусловно нищо общо със промяната на разбирането за страна. Естествено, изключително в обстановка като нашата, концентрирането на власт тотално ще бетонира статуквото. Единствено по-зле може да стане, в случай че се оказва въздействие върху част от обществото не толкоз с агитация, колкото със мощ. Това ме тормози. Това се случва на доста места по света в обстановки като нашата, в които радикалният неолиберализъм разруши обществата.

И с цел да продължат да се реализират този вид политики, за които няма публично единодушие, те  да стартират да се реализират със мощ. За страдание, са вероятни и силови разновидности.

А практиката демонстрира, че участието в  Европейски Съюз и НАТО не е спирачка за налагането на властнически ръководства. 

 

Страхил Делийски е приключил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра " Политология " на СУ " Св. Климент Охридски ". Преподава политически връзки и политическа антропология. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР