Сигнал за купуване на гласове в Троян подаде общинският ръководител

...
Сигнал за купуване на гласове в Троян подаде общинският ръководител
Коментари Харесай

Партии подават жалби за нарушения в изборния ден

Сигнал за пазаруване на гласове в Троян подаде общинският началник на Политическа партия ГЕРБ в общината:

Сигнал до Районна изборна комисия - Ловеч и Районна прокуратура -Троян подаде общинският началник на Политическа партия ГЕРБ - Троян Иван Миховски. На 25.05.2019 година в предизборния щаб на Политическа партия ГЕРБ за осъществяване на избори за Европейски парламент в град Троян се получи сигнал, че лицето Лалка Маринова Колева, която живее в кв. Велчевски, обикаля свои близки и познати и раздава пари, с цел да гласоподават за Българска социалистическа партия. Имайки поради гореказаното, молим да извършите инспекция на сигнала и вземете нужното по закон отношение. Ако имате потребност от спомагателна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на Политическа партия ГЕРБ, написа в жалбата до институциите.В област Ловеч изборният ден започва обикновено, всички секции са отворени.

Десетки тъжби за нарушавания идват в централата на Българска социалистическа партия в първите часове на изборния ден:

За нарушавания в първите часове на изборния ден алармират представители на " Българска социалистическа партия за България " в цялата страна. Още в 09.00 ч., секретарят и зам.-председателят на СИК №83 в Русе са поискали членовете на секцията да подпишат черновата на протокола авансово, като само ръководителят на секцията, който е от квотата на левицата, е отказал, защото това е нарушаване на ИК.

Сигнал от разнообразни партии, че кметският наместник на с. Церовец, общ. Иваново, обл. Русе, насочва жителите на селото да гласоподават за Политическа партия ГЕРБ е получен от членове на СИК №18 в селото.

За рекламни материали на Движение за права и свободи и ГЕРБ, сложени на по-малко от 50 м. от изборните секции, в учебно заведение " Пенчо Славейков ", в гр. Пловдив, алармират поданици на р-н Източен.

За пропагандни материали на Движение за права и свободи, сложени на по-малко от 50 м. от изборното помещение, алармират от с. Радинград, обл. Разград.

Членове на СИК №80 в р-н Централен, в Пловдив, алармират, че член на комисията от квотата на Движение за права и свободи дава инструкции на лица от ромски генезис по какъв начин да гласоподават.

Българска социалистическа партия с тъжби до ЦИК за нарушавания в изборния ден от уеб страниците " 24 часа " и ПИК:

Българска социалистическа партия подаде тъжба до ЦИК за нарушавания в изборния ден от страна на онлайн новинарското издание на 24 часа - на заглавна страница е поместен материал с обявяване на социологически изследвания с изтъкване на избирателен резултат в проценти на участващи партии и обединения в изборите за Европейски парламент 2019 година, в нарушаване на член 204, алинея 3 от ИК.

Българска социалистическа партия подаде тъжба и за нарушавания от страна на онлайн новинарското издание на ПИК - на заглавна страница и в публикация е поместен материал с обявяване на социологически изследвания с изтъкване на избирателен резултат в проценти на Политическа партия ГЕРБ и Коалиция " Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ " в изборите за Европейски парламент 2019 година, в нарушаване на член 204, алинея 3 и член 205, алинея 5 от ИК.

" В тази връзка, апелирам, да установите описаното нарушаване, да разпоредите незабавното унищожаване на описаните резултати от уеб страниците на онлайн новинарските издания, както и да наложите плануванаъа в ИК имуществена глоба според член 475 от ИК. ", се споделя още в жалбите.

ГЕРБ подаде тъжба в РИК 23 - София за нарушаване на изборния развой в секция в регион Лозенец:

ГЕРБ подаде тъжба в РИК 23 - София за нарушаване на изборния развой. Допуснато е нарушаване на изборния развой в секция № 11 на територията на регион " Лозенец ", находяща се в 35 СУ " Д. Войников ".

На таблото в кабината за гласоподаване, където се слага лист с имената и номерата на претендентите по кандидатски листи в последователност на партиите и обединенията, съгласно номера им в бюлетината - е позволено съзнателно разбъркване в номерацията. Разместването визира точно номера на Политическа партия ГЕРБ. Под номер 12 в листата вместо ГЕРБ - попада партията на " Зелените " и техните претенденти. Въпросното нарушаване крие огромна заплаха да вкара жителите в подвеждане и техният избор да бъде сменен.

ГЕРБ-Благоевград подаде тъжба до РИК, зам.-кметът на Жаджидимово от Българска социалистическа партия пропагандира пред секциите и води лист на гласувалите:

ГЕРБ-Благоевград сезира РИК Благоевград за жестоко нарушаване на изборното законодателство от страна на Българска социалистическа партия. В сигнала се показва, че зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов от Българска социалистическа партия пропагандира и раздава пропагандни материали пред изборни секции в с. Копривлен, общ. Хаджидимово. В сигнала се показва още, че зам.-кметът на община Хаджидимово отмята гласувалите гласоподаватели в лист и всява излишно.

ГЕРБ-Смолян сезира ЦИК за изборно нарушаване от снабдител на медийни услуги:

Политическа партия ГЕРБ в Смолян сезира ЦИК за изборно нарушаване от снабдител на медийни услуги. Жалбата е по отношение на оповестен пропаганден избирателен материал, отразен в електронния онлайн вестник " Отзвук " -Смолян, със заглавие: " Радан Кънев в Смолян: Да счупим тази азиатска форма на ръководство! " във връзка извършена среща на претендентите на " Демократична България " за евродепутати Радан Кънев, Албена Симеонова и Стоян Михалев в Смолян на 24.05.2019 година

" От осъществената информация в уеб страницата на доставчика на медийни услуги се откри, че не е оповестена информация за подписан контракт сред онлайн вестника " Отзвук " и Обединение " Демократична България ", според член 180, ал.1 от Изборния кодекс " Доставчиците на медийни услуги са длъжни да афишират на интернет страниците си информация за договорите, в това число безвъзмездните контракти, подписани с партиите, обединенията и инициативните комитети, записали претенденти, и/или с различен възложител по отношение на предизборната акция, в това число в случай че договорът е подписан с медиатор. " и по отношение на условието на чл.180, ал.3 и ал.4 от ИК, написа в жалбата.

В нея се добавя, че е позволено и друго нарушаване, изразяващо се в липса наложителния текст " Купуването и продаването на гласове е закононарушение " като този текст следва да заема не по-малко от 10 на 100 от лицевата повърхност на пропагандния материал и е ситуиран в обособено поле.

На базата на изложените обстоятелства ГЕРБ-Смолян твърди, че онлайн вестник " Отзвук " не е спазил условието да показа обществено и по инструкции ред и метод информация за подписани контракти по отношение на предизборната акция, както и че обединяване " Демократична България " с въпросния материал са нарушили упомената наредба от ИК във връзка извършено предизборно мероприятие в гр. Смолян, отразено онлайн в уеб страницата на електронната медия.

Упълномощеният представител на община Стамболийски Стоян Богданов от ГЕРБ - Пловдив област подаде тъжба до ръководителя на РИК 17 - Пловдивски по отношение на непозволено транспортиране на поданици на село Йоаким Груево. Става дума за нееднократен транспорт на жители с автомобил марка " Ауди ", сив на цвят, с регистрационен номер РВ 7198 ТХ, които са извозвани до няколко секции в селото, с цел да гласоподават.
 За повече нарушавания при подготовката за изборите алармират наблюдаващи
За повече нарушавания при подготовката за изборите алармират наблюдаващи

От Института за обществена интеграция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР