Сиера Леоне се надява да събере милиони долари за проекти

...
Сиера Леоне се надява да събере милиони долари за проекти
Коментари Харесай

Държава продава огромен диамант в полза на бедните

Сиера Леоне се надява да събере милиони долари за планове за развиване, като пусне на търг голям занемарен елмаз, считан за един от най-големите в света. Аукционът ще се състои в Ню Йорк през декември.

Това ще бъде вторият опит на държавното управление да продаде 709-каратовото украшение, известно като " Диамант на мира ", откакто отхвърли най-високата оферта от 7.8 милиона $ на първичен търг в столицата Фрийтаун през май.

Скъпоценният камък е наименуван по този начин, защото повече от половината от продажната му стойност ще отиде в интерес на локалната общественост, както и за хората от Сиера Леоне, а другата половина е предопределена непосредствено за копачите, които са го намерили.

 Снимка 320405
Източник:

Средствата ще бъдат употребявани за финансиране на планове за чиста вода, електричество, обучение и опазване на здравето в страната. Сериозни усъвършенствания ще бъдат направени в село Коряду в източната част на африканската страна, където е открит скъпоценният камък.

Диамантът, който уредниците на търга дефинират като 14-ия максимален в света, е открит през март в дребното село от група копачи, ръководени от християнския свещеник Емануел Момох, който го е предал на държавното управление.

" Хиляди хора, копаещи с двете си ръце, търсят метод да подобрят живота си. Този елмаз ще бъде мостът, с чиято помощ миньорите занаятчии ще изградят живота си ", съобщи Момох.

 Снимка 320400
Източник:

" Има причина Бог да дава тези диаманти на най-бедните хора в света и да накара най-богатите хора да ги желаят. Това е " Тикун Олам " ( " Да се научиш да даваш " на иврит, б.р.), да направиш света по-добро място ", сподели пред Reuters Мартин Рапапорт, ръководител на Rapaport Group, мрежа от диамантени компании, която ще ръководи аукциона.

Диамантите захранваха траялата десетилетия революция в Сиера Леоне, приключила през 2002 година В нея бунтовниците принуждаваха цивилни жители да копаят диаманти, продаваха ги, а с получените доходи купуваха оръжия. Именно оттова пристигна терминът " кървави диаманти ".

Освен приходите, управляващите в африканската страна се надяват продажбата на камъка да донесе позитивни последствия за имиджа на страната. " Все още имаме доста чисти диаманти в Сиера Леоне, имаме мирни диаманти в Сиера Леоне. Имаме диаманти, които ще трансформират живота на хората в тази страна, стига да минават през законните канали, с които Сиера Леоне се гордее ", съобщи представителят на президентството Абдулай Байратай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР