Сидни Бренър - един от гигантите в науката през 20-и

...
Сидни Бренър - един от гигантите в науката през 20-и
Коментари Харесай

Почина пионерът на молекулярната биология Сидни Бренър

Сидни Бренър - един от колосите в науката през 20-и век, умря на 92-годишна възраст, заяви Би Би Си. За новаторските си открития в молекулярната и развойна биология Сидни Бренър печели доста награди, измежду които " Ласкер ", " Киото ", орден " Клебс ". Той получава и Нобелова премия за медицина или физиология през 2002 година

Нобеловата премия е присъдена на Сидни Бренър през 2002 година за работата с дребния кръговиден червей Caenorhabditis elegans, който в този момент се употребява необятно от откривателите като модел за проучване на фундаментални механизми във всички живи организми. Сидни Бренър има огромен принос и за проучването на ДНК. Той постоянно работи с други величия в тази област, като Франсис Крик, Франсоа Жакоб, Лайнъс Полинг и Джеймс Уотсън. Бренър оказва помощ да бъде открита ролята на РНК като преносител на " кода на живота " от ДНК секвенциите до рибозомните протеинови заводи в клетките. Той осъзнава и значимостта на кодоните - групи от три нуклеотида в ДНК секвенцията, обозначаваща вярната поредност аминокиселини, които рибозомите би трябвало да употребяват за създаване на протеините.

Макар и да е роден в оскъдно имигрантско семейство и самичък да се е научил да чете от вестниците, употребявани за завивка на масата, Сидни Бренър печели стипендия за медицински университет едвам 15-годишен. По-късно той получава докторска степен от Оксфордския университет и стартира работа в Кембридж и авангардната лаборатория по молекулярна биология там. Той е нейният втори шеф от 1979 година до 1986 година След това влага доста старания в построяването на научна общественост в Сингапур.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР