- Швейцарското Litasco вече е собственик на основните дружества на

...
Коментари Харесай

Рафинерия на ишлеме

- Швейцарското Litasco към този момент е притежател на главните сдружения на съветската "Лукойл " в България. - Рафинерията минава на работа на ишлеме - "Лукойл България " трансформира някои условия в договорите си с клиенти.
Коронавирусът провокира един куп немислими неща. Затворените граници и затворените хора по къщите докараха разумното стопяване на половина на бизнеса на десетилетния първенец по доходи в България - бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ".

През миналата 2020 година рафинерията пропуща цели 54% от приходите си и от 6.3 милиарда лева те се топят до 3 милиарда лева Загубата също е една от най-драматичните през годините - над половин милиард лв..

Докато пандемията е изтривала милиарди оборот, в съветската група неусетно са се случили и някои структурни промени - промяна на собствеността, промяна на модела на работата на рафинерията, а при търговеца " Лукойл България " и промяна на някои условия в договорите с клиентите.

Финансовият министър Асен Василев оптимистично съобщи пред " Дневник ", че новият метод на работа " на ишлеме " значи, че рафинерията ще има обезпечена облага от активността си. На доктрина това е по този начин - няма бизнес модел, при който да се работи на ишлеме и да си на оперативна загуба. Данъчни юристи обаче обръщат внимание, че оперативната облага може да се трансформира в минус, в случай че рафинерията има огромни финансови разноски, като да вземем за пример лихви по заеми. От " Лукойл Нефтохим Бургас " разясниха пред " Капитал ", че изявлението на министър Василев вярно отразява същността и задачите на новия бизнес модел на рафинерията.

Едновременно с положителните планове обаче сега тече и инспекция на по този начин нареченото трансферно ценообразуване (пазарни ли са покупко-продажбите сред свързани лица) на " Лукойл " по искане на Василев. Целта е да се откри дали с помощта на него " Лукойл Нефтохим Бургас " постоянно излиза на загуба, а с изключение на дирекция " Големи данъкоплатци " в Национална агенция за приходите за инспекцията се употребява помощ от Холандия и Франция. Отделно по думите на Василев след две проверки били открити и 535 млн. лева дължими налози. Те обаче няма да бъдат импортирани в бюджета, тъй като ще бъдат приспаднати от заявените многомилионни загуби до момента.
Капитал - брой 29 Litasco - притежател на всичко
В разгара на втората огромна вълна на ковид-19 на 9 декември 2020 година " Лукойл Нефтохим Бургас " става дъщерно на записаното в Швейцария Litasco S.A. То е извънреден търговски представител на Lukoil за доставки на нефт и петролни артикули отвън Русия с централа в Женева. To към този момент има 89.97% от акциите, като преди този момент те са на нидерландската Lukoil Europe Holdings B.V. Промяна има и с другата огромна компания на групата - търговецът на едро и дребно " Лукойл България ". Там също Lukoil Europe Holdings B.V. е трансферирало собствеността си на Litasco S.A. Подобно пренасяне се случва в края на 2020 година и с сдружението, занимаващо се с продажбата на авиационно гориво - " Лукойл ейвиейшън България ". Промяна има и в управлението на " Лукойл България ". Булат Субаев, който пристигна на мястото на Валентин Златев през април 2019 година, през ноември 2020 година е сменен от Андрей Матюхов. Малко по-рано пък Валентин Златев напусна и контролния съвет на " Лукойл България ". Но се озовава в различен обвързван бизнес - с доставките на газ за рафинерията (виж стр. 38).

От бургаската рафинерия обясниха промяната на собствеността по този начин: " Глобалната рецесия от 2008 година и нейните последици трансформираха нефтопреработващия бранш. Маржовете спаднаха фрапантно и единствено в Европа над 20 рафинерии прекратиха работата си през миналия интервал. " Лукойл " одобри друг метод - рационализация и оптимизация. Днес " Лукойл Нефтохим Бургас " е измежду най-технологичните рафинерии в Европа с помощта на вложените над 3.2 милиарда $ в интервала след приватизацията. Това е, що се отнася до модернизацията. Оптимизацията е обвързвана с реструктуриране и смяна на модела на ръководство на активите. Именно заради това в края на предходната година Lukoil Europe Holdings B.V., Нидерландия, мажоритарен акционер на " Лукойл Нефтохим Бургас ", трансферира акциите си на Litasco S.A. Щвейцария ".
Във времена на процесинг
Другата основна смяна в рафинерията в Бургас се води от началото на тази година - прекосяването към бизнес схемата " процесинг ", или работа на ишлеме, за сдружението Lukoil Benelux, записано в Нидерландия, част от групата " Лукойл ". Това е посочено в отчета за активността на бургаската компания, като Lukoil Benelux, също е благосъстоятелност на Litasco по информация от пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР