Швейцарецът Роджър Федерер обяви, че слага край на професионалната си

...
Швейцарецът Роджър Федерер обяви, че слага край на професионалната си
Коментари Харесай

Роджър Федерер спира с тениса

Швейцарецът Роджър Федерер разгласи, че поставя завършек на професионалната си кариера като тенисист.

41-годишният Федерер безспорно е най-обичаният тенисист на нашето време и е считан от мнозина за най-великия състезател, хващал ракета в ръка. Неговият финален шампионат ще бъде идната демонстративна конкуренция " Лейвър къп ", която ще се организира в Лондон през идната седмица.

" От всички блага, които тенисът ми даде през всички тези години, най-големият, без подозрение, са хората, които срещнах по пътя си: моите другари, моите противници на корта и най-много почитателите, които дават живота на спорта. Днес, с всички вас, желая да споделя новините.

Както мнозина от вас знаят, през последните три години бях изправен пред провокации, свързани с травми и интервенции. Работих крепко, с цел да се върна на равнище за съревнование. Но съм наясно с рестриктивните мерки на тялото ми, което в последно време ми изпраща доста ясни сигнали. Аз съм на 41 години. Изиграл съм над 1500 мача за 24 години. Тенисът бе по-благосклонен към мен, в сравнение с в миналото съм предполагал и в този момент е време да призная, че е време да приключа спортната си кариера.

Турнирът " Лейвър къп " идната седмица в Лондон ще бъде моето последно присъединяване на АТП-надпревара. Разбира се, в бъдеще ще продължа да играя тенис, само че не и на шампионати от Големия шлем и от Тура ", съобщи Федерер.

" Това е мъчно решение, тъй като ще ми липсва всичко, което Тура ми дава. Но в това време има и толкоз доста неща, за които да бъда благополучен. Смятам себе си за един от най-големите късметлии на тази планета. Бе ми даден геният да играя тенис и доближих равнища, които не съм и представял за интервал по-дълъг, в сравнение с е допустимо. Искам да благодаря особено на моята брачна половинка Мирка, която изживяваше всяка една минута с мен. Тя не спираше да ме подгрява за мачовете, да гледа с часове на корта, даже когато бе бременна в осмия месец и да гледа шантавата ми страна дружно с екипа ми повече от 20 години. Искам да благодаря и на четирите ми прелестни деца за поддръжката, която ми дават, до момента в който са подготвени да откриват нови и нови места и да сътворяваме дружно мемоари. Да виждам по какъв начин фамилията ми ме поддържа в профил е възприятие, което постоянно ще оценявам. Искам да отбележа приноса и на моите любящи родители, както и на сестра ми, без които нищо от това нямаше да бъде допустимо. Голямо благодаря и на някогашните ми треньори, които постоянно са ме направлявали в вярната посока. Вие бяхте чудесни! Както и на Швейцарската федерация, която повярва в мен като млад тенисист и ми даде съвършения старт.

Искам същински да благодаря на моя необикновен екип - Иван, Дани, Роланд и най-много на Сийв и Пиер, които ми даваха най-хубавите препоръки и постоянно бяха до мен. Също по този начин и на Тони, който идейно ръководи бизнеса ми към този момент повече от 17 години.

Трябва да благодаря и на лоялните ми спонсори, които са ми като сътрудници. И на всички от шампионатите на АТП, които постоянно посрещаха всички нас с другарство и гостолюбие ", прибавя Федерер.

Швейцарецът отдели особено място в обръщението си и към противниците си на корта.

" Искам да благодаря и на противниците ми на корта. Бях задоволително огромен късметлия, с цел да вземам участие в куп епични мачове, които в никакъв случай няма да не помни. Борихме се самоуверено, със пристрастеност и мощ, и постоянно съм се стараел да почитам историята на играта. Благодарен съм за това. Ние се теглехме напред един различен и дружно изведохме тениса на едно ново равнище. След всичко това би трябвало да благодаря особено и на невероятните почитатели. Никога няма да разберете какъв брой доста мощ и религия ми даде тази поддръжка. Вдъхновяващото възприятие да излезеш пред цялостния корт е един от най-големите удоволствия в живота ми. Без вас тези триумфи нямаше да бъдат същите. Щях да се усещам уединен, а не цялостен с наслада и сила.

Последните 24 години в Тура бяха необикновено странствуване. Понякога ги усещам като 24 часа, само че от време на време наподобяват като цялостен един изживян живот. Имах изключителната привилегия да играя пред вас допълнително от 40 страни по целия свят. Смях се и плаках, усещах наслада и болежка, само че най-много бях необикновено жив. Във всичките ми пътешествия срещнах доста чудесни хора, с които вечно ще остана другар. Те отделяха от времето си, с цел да дойдат да ме гледат по какъв начин играя и да ме поддържат на всички места по света. Благодаря ви!

Когато любовта ми към тениса стартира, аз бях дете, подаващо топките на шампионата в моя роден град Базел. Гледах на играчите с възприятие на изненада. Те бяха колоси, а аз започнах да бленувам. Моите фантазии ме накараха да работя по-усърдно и започнах да имам вяра в себе си. Успехите ми донесоха убеденост и аз към този момент бях на пътя на най-невероятното странствуване, което ме води до днешния ден.

Искам да благодаря от дъното на душата си на всеки един човек по света, който оказа помощ фантазиите на едно малко момче от Швейцария, събиращо топките, да станат действителност.

И най-после към тениса: Обичам те и в никакъв случай няма да те оставя ", приключи прощалното си писмо Роджър Федерер.

В кариерата си швейцарецът има 20 трофеи на сингъл от шампионатите от Големия шлем, 103 трофеи и 310 седмици като лидер в международната класация, в това число и рекордните 237 следващи.

Той взе участие в 31 финала на шампионати от Големия шлем, има 10 трофеи във Финалния шампионат на АТП, както и сребърен орден от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година на сингъл и златен орден от Олимпийските игри в Пекин през 2008 година на двойки дружно със Стан Вавринка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР