Швеция се присъедини към НАТО във Вашингтон в четвъртък, две

...
Швеция се присъедини към НАТО във Вашингтон в четвъртък, две
Коментари Харесай

След дълго чакане Швеция вече е официален член на НАТО

Швеция се причисли към НАТО във Вашингтон в четвъртък , две години след нахлуването на Русия в Украйна я принуди да премисли политиката си за национална сигурност и да заключи, че п одкрепата за алианса е най-хубавата гаранция за сигурност на скандинавската нация, предава " Ройтерс ".

Шведският министър председател Улф Кристерсон съобщи окончателната документи на държавното управление на Съединени американски щати в четвъртък, последната стъпка в провлечен развой за обезпечаване на поддръжката на всички членове за присъединение към военния съюз.

" Добрите неща идват при тези, които чакат ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, когато получи документите за присъединение на Швеция от Кристерсон.

" Това е исторически миг за Швеция, за нашия съюз и за трансатлантическите връзки ", сподели Блинкън.

За НАТО, присъединението на Швеция и Финландия, която има обща граница от 1340 км с Русия, е най-значимото присъединение от десетилетия. Това също е удар за съветския президент Владимир Путин, който се опита да предотврати по-нататъшното подсилване на алианса.

" Днес е в действителност исторически ден. Швеция към този момент е член на НАТО " , сподели Кристерсон.

Швеция ще се възползва от гаранцията за обща защита на алианса, съгласно която офанзива против един член се смята за офанзива против всички.

Скандинавската страна ще добави авангардни подводници и забележителна флотилия от локално създадени изтребители Gripen към силите на НАТО и ще бъде решаваща връзка сред Атлантика и Балтика.

Русия заплаши да предприеме неуточнени " политически и военно-технически контрамерки " в отговор на хода на Швеция.

Докато Стокхолм се приближава от ден на ден до НАТО през последните две десетилетия, участието бележи ясно разкъсване с предишното, когато в продължение на повече от 200 години Швеция избягваше военни съюзи и възприемаше неутрална позиция по време на война.

След Втората международна война тя построи интернационална известност на бранител на правата на индивида , а откогато Съветският съюз се разпадна през 1991 година, поредните държавни управления редуцираха военните разноски.

Още през 2021 година шведският министър на защитата отхвърли участието в НАТО , единствено с цел да може тогавашното държавно управление на социалдемократите да кандидатства, дружно със прилежаща Финландия, единствено няколко месеца по-късно.

Министерството на защитата на Република България поздрави Кралство Швеция във връзка присъединението на страната към най-мощния защитителен съюз в света. Швеция стана 32-ия пълновръстен член на Алианса и ще способства за повишение на сигурността в Балтийския район, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.

Докато , Швеция трябваще да изчака, защото Турция и Унгария, забавиха утвърждението на присъединението на Швеция.  Турция  по-късно 

Унгария беше единствената страна членка на НАТО, която не бе одобрила молбата на скандинавската страна за присъединение към Алианса - развой, който изисква поддръжката на всички членове. Това и провокира безпокойствие измежду съдружниците.

На 26 февруари на Швеция към НАТО. С това бе преодоляно последното затруднение пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете международни войни и Студената война.
 Унгарският президент подписа влизането на Швеция в НАТО
Унгарският президент подписа влизането на Швеция в НАТО

Следва единствено формалното складиране на протокола във Вашингтон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР