Швеция и Финландия могат да разчитат на подкрепата на Германия,

...
Швеция и Финландия могат да разчитат на подкрепата на Германия,
Коментари Харесай

Швеция и Финландия могат да разчитат на Германия за НАТО

Швеция и Финландия могат да разчитат на поддръжката на Германия, в случай че се кандидатират за участие в НАТО, съобщи немският канцлер Олаф Шолц, представен от Ройтерс и Дойче веле. Той направи това изказване на конференция с премиерките на двете страни в извънградската си резиденция.



Германия следи деликатно полемиките за вероятно присъединение на тези страни към алианса, добави Шолц. Решението за това обаче би трябвало да бъде взето от жителите на двете страни. Берлин счита Хелзинки и Стокхолм за сътрудници, без значение дали са членове на НАТО или не, акцентира немският канцлер.

Никой не може да приема, че Русия няма да нападне и други страни, предизвести Шолц.

Шолц добави, че трите страни желаят да станат самостоятелни от вноса на изкопаеми запаси и Берлин е почнал да се готви за тази цел от декември. Наесен страната може да се откаже от въглищата, съобщи канцлерът, представен от ТАСС. Според предходни публични прогнози Германия планираше да се откаже от съветския нефт до края на годината, а от съветския природен газ - към пролетта на 2024 година.



Финландската премиерка Сана Марин съобщи след срещата с Шолц, че съветското нахлуване против Украйна е трансформирало необратимо ситуацията в областта на сигурността. " Трябва да решим дали да се кандидатираме за участие в НАТО, или да продължим по досегашния си път ", акцентира тя, представена от Асошиейтед прес. Дискусии по въпроса се водят сега във финландския парламент, добави Марин.

Шведската премиерка Магдалена Андершон добави, че шведският парламент проучва ситуацията в областта на сигурността. Резултатите ще бъдат показани на 13 май. Финландия и Швеция вземат сами решения за националната си сигурност, само че работят в тясна съгласуваност, добави тя.



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявявал, че и двете страни ще бъдат посрещнати с отворени прегръдки, в случай че решат да се причислят към алианса, и могат да станат бързо пълноправни членове, напомня АП. Следващата среща на външните министри на пакта е планувана за 14 и 15 май в Берлин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР