Шведското правителство заяви, че не финансира тероризма, както твърди Анкара,

...
Шведското правителство заяви, че не финансира тероризма, както твърди Анкара,
Коментари Харесай

Швеция не приема твърденията на Турция, че Стокхолм финансира тероризма

Шведското държавно управление съобщи, че не финансира тероризма, както твърди Анкара, която акцентира това като спънка да даде единодушието си за приемане на скандинавската страна в НАТО, съобщи ДПА.

Швеция разгласява изказване, в което разказва тактиката за даване на помощ за Сирия, целящо да разсее опасенията на турското държавно управление за сигурността.

Финландия и Швеция аплайват за присъединение към НАТО. Те се взеха решение на тази стъпка, слагаща завършек на дългогодишния им неутралитет, поради променената среда на сигурност в Европа след съветската инвазия.

Приемът на нови страни в алианса изисква единомислещото единодушие на всички негови членки. Турция блокира кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки и декларира, че те би трябвало да прекратят пропагандата и финансирането на " терористични организации ", като да вземем за пример неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции " Силите за отбрана на народа " (СЗН).

Турските сили за сигурност имат чести конфликти със СЗН по границата и в самата Сирия. Анкара счита групировката за екстремистка.

За разлика от нея Съединени американски щати работят в тясно съдействие със СЗН в Сирия и ги считат за значим съдружник в борбата си против екстремистката формация " Ислямска страна ".

Швеция и Финландия също така постановиха ограничавания върху износа на оръжия за Турция след турската военна атака против СЗН през 2019 година, което ядоса Анкара.

Швеция е един от най-големите донори на средства за интернационалните организации, най-много Организация на обединените нации, които работят в района и оказват филантропично подкрепяне във връзка със сирийската рецесия, съобщи шведското външно министерство.

" Швеция има тактика за развиване на районното съдействие във връзка с сирийската рецесия, чиято цел е да се помогне на сирийския народ, както и на сирийските бежанци и на приемащите ги прилежащи страни ", уточни външнополитическото ведомство. " Швеция не дава нито финансова, нито военна помощ на Автономната администрация на Североизточна Сирия, Сирийския либерален съвет, Сирийските демократични сили или на СЗН. ", се добавя в текста.

За интервала 2016 - 2023 година за шведската районна тактика са отделени 3,21 милиарда шведски крони (376 милиона долара). " Сирийските кюрди се облагодетелстват от поддръжката, отделяна в частност за Североизточна Сирия, само че Швеция не дава никаква целева помощ на сирийските кюрди, нито на политическите и военните структури в Североизточна Сирия ", се показва в документа.

Около половината от средствата отиват за финансиране на планове за подкрепяне на бежанците и за приемащите ги прилежащи страни, най-много Ливан и Йордания.

Що се отнася до поддръжката за Сирия, Шведската организация за интернационално развиване (СИДА) подкрепя действия във всички елементи на Сирия, които изпитват остри потребности, уточни шведското външно министерство.

За предходната година помощта за Североизточна Сирия възлиза на еквивалента в крони на сумата от 10,1 млн. $, добави то.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР