Шведско-швейцарската компания ABB, която има дейност в 100 държави, включително

...
Шведско-швейцарската компания ABB, която има дейност в 100 държави, включително
Коментари Харесай

Гигант с бизнес в България влиза в европейската “гигафабрика ала Tesla

Шведско-швейцарската компания ABB, която има активност в 100 страни, в това число и у нас, ще взе участие в плана за европейската " гигафабрика " за литиево-йонни акумулатори, като тези на Tesla в Съединени американски щати. През пролетта на тази година старт-ъпът Northvolt разгласи, че работи по подобен план в Швеция, като за него им бяха нужни 4 милиарда евро.

Днес пък стана ясно, че ABB ще работи в партньорство с тях за доставки и технологии, свързани със завода. " ABB Technology Ventures (ATV) ще поддържа първичната фаза на този план посредством ранни вложения ", оповестяват от групата.

От формалното известие на корпорацията излиза наяве, че индустриалният център ще доставя на европейски клиенти в автомобилния и други основни браншове висококачествени акумулатори.

 Строежът на европейската
Строежът на европейската " гигафабрика " но Tesla стартира през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани влага в плана

Още през март стана ясно, че градежът на " гигафабриката " ще стартира през 2018 година. От ABB оповестяват, че година по-късно ще бъде подготвена първата демонстрационна линия, а през 2020 година ще тръгне производството.

" Вълнуваме се да подкрепим плана на Northvolt да построи фабриката за акумулатори на бъдещето тук, в една от нашите родни страни ", показа изпълнителният шеф на ABB Улрих Шписхофер.

Партньорството сред двете компании ще е обвързвано главно със стимулиране на нововъведенията в сфери на батерийните технологии, като индустриална платформа, клетъчно и модулно планиране, както и продуктивност на батериите.

 Илън Мъск няма прекъсване. Tesla строи още три
Илън Мъск няма прекъсване. Tesla строи още три " гигафабрики "

Компанията се нуждае от увеличение на индустриалния потенциал

В началото на годината Tesla отвори своята " гигафабрика " в Рино, Невада. През февруари шефът на компанията Илън Мъск съобщи, че още четири такива ще отворят порти в идващите години.

Германската Daimler също има такива упоритости, като възнамерява база на 130 километра от Берлин, която ще коства 500 милиона евро.

 Манията по
Манията по " гигафабриките " на Tesla обхвана и Европа. Daimler прави такава в Германия

Производствени центрове са планувани още в Швеция, Полша и Унгария
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР