Шведско изследване, проведено сред 3,4 млн. души на възраст между

...
Шведско изследване, проведено сред 3,4 млн. души на възраст между
Коментари Харесай

Учени: Кучетата удължават живота на стопаните си

Шведско проучване, извършено измежду 3,4 млн. души на възраст сред 40 и 80 години, демонстрира, че кучето е най-хубавият лек за хората, претърпели инфаркт или инсулт.

Оказва се, че тези от нас, които гледат куче, за домакински любим, са с 24 % по-малко застрашени от гибел от сърдечно заболяване спрямо хората, които живеят сами. Това е заключението на две извънредно огромни изследвания, оповестени в Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Първото изследване е било фокусирано върху 300 хиляди души от Швеция на възраст сред 4о и 85 години, които в миналото са преживявали инфаркт или исхемичен инсулт. Те откриват, че рискът от гибел е с 33 % по-нисък при притежателите на кучетата и едвам 15 % при тези, които живеят с сътрудник или дете (в съпоставяне с хората, които не гледат куче вкъщи).

„ Знаем, че обществената изолираност играе голяма роля за утежняването на здравословното положение и преждевременната гибел. Предишните проучвания демонстрират, че притежателите на кучета страдат по-малко от обществена изолираност и взаимодействат повече с останалите хора – разяснява Тове Фал, водещият създател на изследването. – Освен това гледането на куче ни подтиква да бъдем по-активни във физическо отношение, което е значим фактор з рехабилитацията и психическото здраве. “

Kучетата ви предизвикват да ходите, обезпечават обществена поддръжка и вършат живота по-смислен. Ако имате куче, взаимодействате повече с други хора. Ако се разболеете и отидете в болница и имате куче, мотивацията е по-голяма да се върнете вкъщи “, добавя Фол.

Във второто изследване учените проучват данните на над 3.8 млн. души на възраст над 18 години и откриват, че рискът от гибел при притежателите на куче е с 24 % по-нисък, до момента в който рискът от кардиоваскуларни болести - 31 %.

" Нашите изследвания откриват, че гледането на куче се асоциира с дългоденствие при хората ", разяснява Каролин Крамър

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР