Шведският генетик Сванте Паабо получи Нобелова награда за медицина и

...
Шведският генетик Сванте Паабо получи Нобелова награда за медицина и
Коментари Харесай

Шведски генетик получи Нобелова награда за медицина

Шведският генетик Сванте Паабо получи Нобелова премия за медицина и физиология, съобщи БГНЕС.

Наградата му беше присъдена за проучванията му върху геномите на изчезнали хоминиди и човешката еволюция, заяви Нобеловият комитет.

Миналогодишните носители на Нобеловата премия за медицина са Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян. Те са разкрили по какъв начин външната температура или да вземем за пример докосването провокират нервни импулси и се трансформират в човешки чувства.

Паабо е шведски биолог и един от създателите на палеогенетиката.

Сванте Паабо секвенира генома на неандерталския човек - липсващ родственик на актуалния човек. Ученият също по този начин открива, че е имало трансфер на гени от към този момент изчезналите хоминиди към Homo Sapiens след миграцията им от Африка преди към 70 000 години.

В на практика смисъл това проучване е значимо, защото тези гени не престават да въздействат на актуалните хора - да вземем за пример на метода, по който имунната ни система реагира на инфекции.

Още при започване на кариерата си Паабо се интересува дали актуалните способи за генетични проучвания могат да бъдат приложени за проучване на неандерталската ДНК.

Той се сблъсква със сериозен проблем: с течение на времето ДНК се модифицира химически и се разпада на къси фрагменти. Това не стопира Паабо, който продължава да работи върху методите за проучване на ДНК на античните хора. Заедно с сътрудниците си Паабо създава специфична техника за добиване на допустимо най-вече ДНК от останките.

През 2008 година в Денисовата пещера в Южен Сибир е открит откъс от пръстова кост на възраст 40 000 години. Екипът на Паабо открива, че костта съдържа необикновено добре непокътната ДНК, и стартира работа.

През 2010 година те дешифрират ДНК последователността на по този начин наречения Денисовски човек. Откритията на Паабо са подобрили разбирането ни за еволюционната история. Вече знаем, че по времето, когато Homo Sapiens е мигрирал от Африка, най-малко две изчезнали популации хоминиди са обитавали Евразия. Неандерталците са живели в Западна Евразия, а денисовците - в източната част на континента.

Въпреки това не може да се каже, че успеха на Паабо е била предвидима.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР