[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Всеки шофьор

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Всеки шофьор
Коментари Харесай

Всекиму според риска

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Всеки водач ще заплаща цена на наложителната лавица съгласно произшествията и нарушаванията си.

Цената може да се усили с до 200% при някои водачи по отношение на базовата, а при други да падне с 50%. Още по тематиката
Шофирай отговорно

Цената на " Гражданска отговорност " остава водещ фактор за водача при избор на лавица поради наложителния й темперамент
27 яну 2017
Карай деликатно или...

Системата бонус-малус, възнаграждаваща положителните водачи при сключването на наложителната лавица " Гражданска отговорност ", може да започва от 2018 година, само че в случай че не бъде калибрирана вярно, носи опасности за застрахователите
20 яну 2017
В онлайн супермаркета за застраховки

В интернет се купува основно " Гражданска отговорност ", като цените са същите като в офис на брокер
5 авг 2016 " Предполагам, че лизинговите и служебните коли ще останат отвън обсега на системата, тъй като би трябвало да се следи представянето на целия портфейл на клиента. "
Коста Чолаков, основен изпълнителен шеф на ДЗИ

" Системата бонус-малус ще докара до отчасти унифициране на наградата, защото застрахователите ще ползват свои лични системи бонус-малус. "
Орлин Пенев, изпълнителен шеф на ЗАД Алианц БългарияНа застрахователния пазар от дълго време съществува една неправда и тя е при определянето на цените на наложителната " Гражданска отговорност ". В момента двама водачи на идентична възраст, които имат едни и същи на години и модели коли, заплащат една и съща сума за полицата, макар че единият има повече нарушавания, т.е. не се взима поради персоналният риск. Причината е, че до момента нямаше построена и работеща връзка сред институциите - застрахователите, КАТ и Гаранционния фонд, последният покрива разноските на тези водачи, които са блъснали различен автомобил, само че не са си създали наложителна лавица. За казуса се приказва и търси решение към този момент 10 години, само че положителната вест е, че се вижда светлина в тунела. До края на месеца връзка ще бъде открита, съгласно заместник-председателя на застрахователният контрол Ралица Агайн, а до края на годината би трябвало да е подготвена и методологията за определянето на риска, позната като бонус-малус. Тя се построява от гръцкото отделение на Ernst & Young. Следват няколко процедурни дейности и се чака през 2018 година тя да влезе в действие.

Какво ще се промени

В момента Гражданско отделение е най-масовата застраховка в България, а поради наложителния й темперамент образува близо 40% от целия пазар. Годишно притежателите на коли заплащат сред 150 и 450 лева, с цел да се застраховат от вероятно произшествие, в което те са отговорни и би трябвало да изплатят вредите по другия автомобил. Така застрахователните компании събират награди за над 620 млн. лева, към 60% от които отиват за компенсации.

Но защото не взима персоналния риск на водача, главният индикатор, който се употребява за образуване на цената на Гражданско отделение са размера на мотора на автомобила и възрастта на лидера. Другите фактори - като обитаемото място, в което е записана колата, и броят на произшествията на лидера в последните 3 години - също се вземат поради, само че с дребна тежест. Последното действително се знае единствено от застрахователя, при който е била полицата и по този начин, в случай че лидерът отиде при различен, той няма по какъв начин да регистрира този фактор в цената.

С измененията от следващата година това към този момент няма да е по този начин. Свързването на системите ще разреши да се употребяват данните за риска на обособените водачи. Практиката в обособените страни е друга - в някои се взимат поради единствено произшествията на водача, в други и нарушаванията. България ще одобри втория вид. Така наложително ще се употребява и информация дали участниците съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата. По данни от бранша в България най-вече са нарушаванията, свързани с превишената скорост - общо 1 млн. в интервала 2014 - 2017 година Върху цената на Гражданско отделение ще въздействат и лишаване на преимущество, внезапна промяна на посоката на придвижване, неспазване на дистанцията. Тъй като методологията към момента не е подготвена, е мъчно да се направи тъкмо пресмятане по какъв начин това ще се отрази в цената по отношение на базовата, само че съгласно представители на КФН и бранша става въпрос за двойно повишаване при водачите с най-вече нарушавания и до поевтиняване с 50% по отношение на базовата цена при най-дисциплинираните.

Голямото закъснение

Според застрахователните компании неналичието на достъп до базите на КАТ за осъществените нарушавания по пътя е главната причина за закъснение на въвеждането на бонус-малус. През тези 10 години обаче фирмите също не пожелаха да споделят информация между тях и по този метод действително притеглят нови клиенти, игнорирайки нарушаванията им. Всъщност точно краденето на клиенти е главната причина цената на Гражданско отделение да се поддържа ниска, макар че всяка година представители на сдруженията предизвестяват, че следва покачване на цените с 10%.

Така или другояче всички страни в този развой чакаха с правенето на системата да се заемат държавните институции. Това стана с последните промени в Кодекса за застраховането, които бяха утвърдени предходната година. С тях се даде правна опция за основаване на единна бонус-малус система с данни от КАТ и под надзора на институциите. И по този начин тъкмо преди една година, през октомври 2016 година, Гаранционният фонд, чиято съществена функционалност е да заплаща компенсациите за вреди, породени от водачи, които не са спазили условията и са се движили с автомобил без подписана " Гражданска отговорност ", разгласи конкурс за съветник, който да изготви методология за установяване на риска. Тя би трябвало на практика да демонстрира с какъв коефициент ще се усилва цената на застраховката за провинили се водачи и с какъв брой ще се понижава на тези, които карат съгласно разпоредбите.

Какъв е пътят

Процедурата бе закрита, тъй че не стана ясно има ли и кои са другите участници, само че през декември 2016 година Гаранционният фонд избра гръцкото отделение на Ernst & Young. Официален краен период за привършване на поръчението няма, като по преценка на Гаранционния фонд това се " чака " да стане през декември месец тази година.

За да стартира да се ползва унифицирана система бонус-малус обаче, би трябвало по-късно да се изготви разпоредба от министъра на вътрешните работи, от Комисията за финансов контрол и Министъра на превоза. По принцип преди приемането на наредбата тя би трябвало да бъде предмет на " необятно публично разискване, в това число и сред самите заинтригувани държавни органи ", разясниха от Гаранционния фонд за " Капитал ", което евентуално ще отнеме най-малко 2 месеца. Тоест въвеждането на бонус-малус системата може да стане към средата на идната година.

Оказва се, че все още другите заинтригувани страни - застрахователните компании, са оставени настрана от целия креативен развой. " Капитал " се свърза с 4 водещи застрахователни компании, като нито една от тях не е била търсена за мнение или позиция по отношение на изготвяната към този момент 10-и месец методология за въвеждане на бонус-малус. " Методологията и логаритъмът се създават от външни консултанти. Не е планувано присъединяване на локални актюери и специалисти, а би било добре да се включат ", счита основният изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков.

Компаниите настояват, че сега разполагат със лична база данни, която следва модела " бонус-малус ". " Проблемът е, че данните на корпоративно равнище постоянно не са задоволителни. Мнозина извършители на пътя мигрират от осигурител на осигурител, когато възобновяват гражданската си отговорност. Нуждаем се от единна система за целия бранш, сходно на кредитния указател при банките ", разяснява изпълнителният шеф на ЗД " Евроинс " АД Евгени Игнатов. Някои от проблемите остават

Дори и да бъдат решени главните проблеми посредством въвеждането на бонус-малус, остава една много сериозна тематика - в България застраховката се подписва на колата, а не толкоз на лидера. Тоест нищо не пречи жител без нарушавания, който не е деен водач или даже подобен без шофьорска брошура, да бъде притежател на автомобил – и надлежно титуляр на застрахователната лавица. В подобен случай той няма да бъде обзет от бонус-малус системата. Приблизително сходен е казусът и със служебните коли или колите, изплащани на лизинг. Почти във всички случаи те се карат не от притежателя им, а от друго лице с пълномощие. " Логично е да се чака, че методологията би трябвало да третира тези коли по друг метод от колите, благосъстоятелност на физически лицa ", счита Орлин Пенев, изпълнителен шеф на ЗАД " Алианц България ". Такива са упованията и на поръчителя, Гаранционния фонд, които чакат от EY съответно решение и на този проблем, като методологията ще бъде направена на база личния опит на компанията, разбор на съществуващите бонус-малус системи и спецификите на българския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР