Google не е единственият технологичен гигант, който залага, че стриймингът

...
Google не е единственият технологичен гигант, който залага, че стриймингът
Коментари Харесай

Google влиза в битката за стрийминга на игри

Google не е единственият софтуерен колос, който залага, че стриймингът ще се окаже основен за преобразуването на гейминг промишлеността, която се прави оценка на 150 милиарда $.

© Reuters През 2018 година дебютът на играта Red Dead Redemption 2 беше голямо събитие в историята на развлекателната промишленост. През първите три дни тя съумя да завоюва 725 млн. $, оставайки по този индикатор само зад хитовия блокбъстър Avengers: Endgame и гейминг заглавието от 2013 година Grand Theft Auto V, което обаче е налично и за притежателите на конзоли. На 19 ноември, с стартирането на Stadia – услугата за гейминг стрийминг на Гугъл, играта стана налична за една още по-широка публика.

Битката на титаните

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гугъл не е единственият софтуерен колос, който залага, че стриймингът ще се окаже основен за преобразуването на гейминг промишлеността, която се прави оценка на 150 милиарда $. Така, както се случи при музиката, филмите и малкия екран. Този месец Microsoft разгласи нови игри за пробната си услуга xCloud, която би трябвало да започва до края на 2020 година Тя ще работи със съществуваща абонаментна услуга за събаряне на игри Xbox Game Pass, която предлага повече от 100 заглавия.

За Amazon също се счита, че работи върху нещо сходно. Т.нар. Big Tech ще се конкурира и с по-малки играчи като производителя на чипове Nvidia и разработчика на игри Electronic Arts (EA). Sony, която прави конзоли, към този момент предлага стрийминг през своята услуга PlayStation Now.

Стриймингът разрешава на всеки, който има връзка с интернет, да играе всяка игра, като придвижва тежката изчислителна мощ, нужна за пускане на софтуера за игри, към облачни сървъри. Той няма да размени конзолите за една нощ - и Microsoft, и Sony пускат нови машини през идната година. Но опцията за достъп до блокбъстър заглавия като Red Dead Redemption 2, без потребителят да бъде зает с това да заплаща за хардуер авансово, би могла да примами притежателите на относително слаби устройства като смарт телефони, таблети и тв приемници, към най-модерните игри.
Технологичният колос съобщи, че прекарването от мултиплеър игрите ще се усъвършенства доста, когато геймплеят на всички консуматори се обработва в еднакъв център за данни, като по този метод може да се включат хиляди играчи по едно и също време.

Един от ръководителите на Microsoft, отговарящ за xCloud, Катрин Глукщайн означи, че близо половината от петте милиарда души, които имат смарт телефони, се ангажират с евтини и занимателни мобилни игри. Същевременно през идната година тестванията на xCloud ще бъдат разширени до Индия, където конзолите остават разкош, само че интернет към този момент не е - повече от 500 млн. индийци се радват на достъп до мрежата, най-вече на своите телефони. Майкъл Пачър от капиталовата компания Wedbush счита, че експанзията в международен мащаб може да утрои размера на пазара на игри до близо 500 милиарда $ до 2030 година

Компаниите могат да оказват помощ това да се случи. Стриймингът на филми или музика е елементарен откъм осъществяване. Данните могат да бъдат изтеглени авансово, с цел да се изгладят неточностите на връзката. При игрите, където би трябвало да се реагира мигновено на ходовете на играчите, това не може да се случи. Дори при постоянна връзка, каквато множеството мобилни устройства нямат, командите се нуждаят от време, с цел да пропътуват от контролера до центъра за данни и назад. А това може да докара до досадни забавяния по време на игра. Същевременно разпространяването на игри по обичайния метод – посредством евакуиране или физически дискове е на ниска цена, до момента в който даването на high-end, подобаваща за гейминг изчислителна техника в облака не е, отбелязва анализаторът в IHS Markit Пиърс Хардинг-Ролс. Преди десетилетие ранните опити за поточно предаване на игри пропаднаха точно поради високите цени и неразбираемата технология за реализирането на услугата.

Фотограф: Reuters

В светлината на прожекторите

Сега обаче всички погледи са ориентирани към Гугъл. Подобно на Amazon и Microsoft софтуерният колос има международна мрежа от изчислителни центрове за данни, които биха могли да оказват помощ за превъзмогване на софтуерните компликации. Но за разлика от Microsoft или Sony на него му липсва история в гейминга. Също по този начин компанията ще би трябвало да построи потребителската си база от нулата – съгласно Пачър Amazon би могла да предлага игри на близо стоте милиона клиенти на Prime като част от абонамента им.

Същевременно дебютът на Stadia можеше да се случи по-гладко. Редица от обещаните функционалности бяха забавени, а цените остават високи – ранните клиенти ще би трябвало да платят 129 $ за контролер и 10 $ на месец за абонамент, а по-късно ще би трябвало да отделят средства и за няколко обособени игри. Опция без абонамент, само че с по-слаби графики ще стартира да се предлага през 2020 година

Най-притеснителното е, че Гугъл изпитва компликации с това да убеди разработчиците да се включат. Със старта на услугата бяха налични едвам 22 игри. Междувременно тестовата версия на xCloud на Microsoft разполага с над 50 заглавия. PlayStation Now на Sony дава достъп до 650 игри, въпреки някои да са на възраст от над десетилетие и услугата да е налична единствено през лични компютри и PlayStation. Така, в света на гейминга Гугъл продължава да наподобява като дребен състезател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР