С бързия ръст на случаите заради по-заразния делта вариант България

...
Коментари Харесай

Стройте се, пребройте се, антитела!

С бързия растеж на случаите поради по-заразния делта вид България е изправена пред нова вълна на епидемията. Преболедували и имунизирани могат да ревизират равнището си на отбрана с налични и релативно точни проби за антитела. Подсилваща доза ще е нужна при непълен брой антитела.
С все по-голямото разпространяване на по-заразния и нападателен делта вид на ковид. В същото време едвам 1.07 млн. души са изцяло имунизирани в страната (към 16 август 2021 г.), или към 15% от популацията. Ниският им дял ще евентуално ще разреши на инфекцията да се популяризира необятно и това стартира да безпокои хората и да разсънва доста въпроси.

За разлика от предходната есен, в този момент преболедувалите са повече, въпреки да няма ясни данни какъв брой тъкмо са те. Всички, които са се срещали с заболяването или са имунизирани, имат антитела в организма си, които в една или друга степен ги защищават от ново заразяване (с дребни изключения на хора, които не образуват антитела). Актуален въпрос обаче е какъв брой са тези антитела и какъв брой време пазят от вариантите на SARS-CoV-2.

В лабораториите към този момент има редица проби, които могат да открият антитела против SARS-CoV-2 и да разпознават тези, които са имали предходна среща с вируса. Те се назовават още серологични проби, защото проучват проби от кръвта.

Има разнообразни типове проби за определяне на антитела. Според метода те могат да бъдат условно разграничени на " бързи ", или " качествени ", които откриват дали човек има въобще антитела, както и " количествени ", които мерят и количеството им и разрешават да се следи равнището и силата на имунитета. Съществува и тест, който засича антитела, които се срещат единствено при боледувалите, т.е. с този тест може да се откри дали човек към този момент е карал инфекцията, какъв брой мощен е построеният имунитет и има ли потребност да се имунизира (виж таблицата).
За да не звучи комплицирано
Тестовете за антитела демонстрират съществуването на характерни имуноглобулини в организма (IgA, IgG, IgM), които имунната система създава за отбрана против антигените на вируса. IgM и IgA се образуват нормално 7 - 14 дни след появяването на признаците, а IgG при по-голямата част от пациентите се появява сред 15 и 21 ден. Така някои проби могат да бъдат и индикатор за дейна зараза.
Капитал - брой 33
Коронавирусът е построен от няколко структурни белтъка (антигенни съставки), като е открито, че най-имуногенни са шипчестият S (spike) и нуклеокапсидният N (nucleocapsid), по тази причина и множеството проби са създадени да откриват антитела, ориентирани против тях.

" Всички хора, които са преболедували, имат двата типа антигени - spike и нуклеокапсидният N. Ако индивидът е единствено имунизиран, в организма му ще се открие съществуване единствено от S (spike) антигена, тъй като той въздейства най-добре против вируса и по този начин са направени имунизациите ", споделя доктор Недялко Калъчев, МДЛ " Цибалаб ", пред " Капитал ". Според него изцяло задоволителни за следене на равнището на имунитета са количествените проби: " Просто премерване - белите кръвни кафези се нервират с вируса и се мери по какъв начин тези отделят интерферон. "

Въпреки това лабораториите оферират все по-разнообразни разновидности за премерване на равнището на антитела в организма. Достоверността, както и цените, става известно, не са единствените фактори, които образуват букета от разнородни и извънредно комплицирани за изговаряне проби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР