Шумен. Близо 87% е касовото изпъление на бюджета на Община

...
Шумен. Близо 87% е касовото изпъление на бюджета на Община
Коментари Харесай

Шумен: Близо 87% е касовото изпъление на бюджета на Общината в направление функция „Култура, почивно дело и религиозни дейности“

Шумен. Близо 87% е касовото изпъление на бюджета на Община Шумен в направление функционалност „ Култура, почивно дело и религиозни действия “. Изразходвани са 4 679 000 лева при проект 5 374 000 лева Това сподели по време на съвещание на непрекъснатата комисия „ Култура, културно-историческо завещание, туризъм, интеграционна политика и вероизповедания ” към Общинския съвет Татяна Костова, заместник-кмет по бюджет и финанси, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В държавни действия изпълението е 96%, в локални действия - 87%, по отношение на дофинансиране на държавната активност с общински средства - осъществяването е 490 000 лева или 56%.
„ Във функционалността се отразяват всички издръжки на спортни зали и клубове, юношески действия, културни домове, читалища, Регионална библиотека и Регионален исторически музей, Художествената изложба. „ Изразходваните средства през 2018 година, спрямо 2017 година, в безспорна стойност са с 276 000 лева допълнително от миналата година “, уточни Татяна Костова. Успешно изпъление на план-сметките се регистрира при общинските предприятия „ Туризъм, обществени прояви и атракции “ и „ Общински медиен център “. По отношение на осъществяването на Програмата за ограничения за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения и поощряване на креативните заложби и потребности на студенти в община Шумзен за 2018 година, проф. Добрин Добрев обърна внимание, че се следи дисбаланс в основаването на тласъци у децата и родителите евентуално, посредством финансова поддръжка единствено в няколко посоки - главно математика и информатика.
„ Тревожно е, че в доклада за осъществяване на Програма направленията на изкуствата са сведени единствено до фолклор. Художественото слово, литературата, българският език и история са извънредно едва показани в очета. Програмата, по този начин както е планувана е доста добра, реализацията обаче се реализира с несъответствия. Трябва да се намерения по какъв начин може да се подтикват дицата, само че и учителите, учебните заведения, цялата гилдия да разнообразят заниманията с учащите, да подтикваме патриотично образование, да се подтикват учителите, които работят за грамотността на децата, за общата им просвета, за литературната им начетеност, да има баланс и децата да се развиват във всички области. Имам възприятието, че няколко групи са окупирали стимулирането и то върви в една посока “, съобщи проф. Добрев. По време на съвещанието, Найден Косев, заместник- кмет по обучение и просвета осведоми за идното основаване на Клуб „ Култура за Шумен “. На 19 юни е извършена среща с иницативната група, част от която са Николай Калев, Антонин Горчев, Иван Карадочев, арх. Добрил Добрев, представители на креативен организации и на община Шумен. Решено е на 1 юли да се организира Учредително заседание.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР