Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1

...
Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1
Коментари Харесай

ЧНГ от Гардиън: Най-корумпираната държава с ксенофоби във властта ще председателства ЕС

Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта против 1 януари когато България, най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, написа английският " Гардиън " в публикация от през днешния ден.

За илюстрация на материала със заглавие " Корупционен облак виси над България, която поема председателството на Европейски Съюз " е определена фотография на българския министър-председател Бойко Борисов.

" Повече от десетилетие след присъединението на България към Европейски Съюз, остават отворени въпроси за битката с корупцията, а наличието на крайнодесни партии в държавното управление провокира паника. Според показателя за разбиране на корупцията на " Прозрачност без граници " България изрично е най-корумпираната страна в Европейски Съюз ", написа изданието.

" Никой в България не преследва политическа корупция. В пандиза няма някогашни държавни чиновници ", споделя Огнян Шентов, ръководител на Центъра за проучване на демокрацията в София.

Според него България е достигнала до стадий на определяне на държавна корупция, така наречен " завладяна страна ".

Докладът на организацията му обрисува опустошителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото.

Повече от 20 на 100 от българите или 1,3 милиона души, се счита, че са взели участие в корупционна договорка, като заплащане или приемане на рушвет, само че в това време единствено 72 правосъдни каузи са приключени през 2015 година, написа " Гардиън ".

Изданието показва, че хората, ангажирани с антикорупцията в България показват като образец " българското дъщерно сдружение на " Лукойл ", енергийната компания, благосъстоятелност на Кремъл, която доставя 100% от вноса на нефт в България ".

В публикацията се показва, че това е  най-голямата българска компания, която се е сдобила с монопола си с помощта на няколко поредни държавни управления в София, които са приели закони, които обезсърчават конкуренцията.

" Гардиън " дефинира като мрачна приказка забавянето на следствието на краха на КТБ, четвъртата по величина банка в страната до 2014 година, която наподобява се е разпаднала от омраза сред богатия притежател и български политик.

Британската медия отбелязва и че България и Румъния към този момент повече от 10 години остават обект на специфичен мониторинг, защото към момента не могат да покрият европейските правила за правова страна.

" Ясно е, че механизмът е постигнал резултати. България съумя да управлява проведената престъпност ", споделя Руслан Стефанов, който управлява програмата за мониторинг на корупцията на Центъра. " Но във връзка с корупцията и правосъдната промяна, ги няма резултатите, които Европейски Съюз и Брюксел чакаха ".

Цитиран е и неизвестен старши чиновник в Европейската комисия, който отхвърля спекулациите, че мониторингът за България и Румъния може да бъде прекратен по политически аргументи.

" Процесът няма да бъде завършен, до момента в който не се изпълнят всички индикатори и всички рекомендации в докладите ", споделя той.

" Гардиън " въпреки всичко отбелязва, че Брюксел не желае разправии със София, защото не възприема България за " проблематична страна ".

" България не е изправена пред наказания за нарушение на върховенството на закона, като Полша, нито се опълчва на квотите за бежанци, като Унгария. Нито пък се нуждае от избавителни ограничения за милиарди евро, като Гърция ", написа изданието.

Според " Гардиън " от европейска позиция най-неприемливо наподобява присъединяване на " ксенофобския съдружен сътрудник " Обединени патриоти " в ръководството ". Припомня се, че водачът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов бе приет за отговорен по правосъдно дело за тирада на омразата, в която съпостави дамите от ромския етнос с улични кучки.

Посочва се и, че министърът на защитата Красимир Каракачанов е призовал външните граници на Европа да бъдат защитавани посредством " силата на оръжията, в случай че е належащо ", с цел да бъдат спрени бежанците.

" Неговата партия, Българското национално придвижване (има се поради ВМРО), е " прословута със редовно разпространение на ненавист към прилежащите нации на Балканите, както с анти-циганската си агитация ", написа изданието, базирайки се на отчет на Съвета на Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР