Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще

...
Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще
Коментари Харесай

Ще си счупя ръка, крак...ще вляза в затвора - как руснаците избягват мобилизацията

" Ще си счупя ръка, крайник. Ще отида в пандиза. Ще направя всичко, с цел да избегна мобилизацията ". Това декларира млад руснак от Калининград пред BBC, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност на запасняци.

За доста съветски мъже решението на Кремъл да призове 300 000 военни резервисти за войната в Украйна беше потрес. В огромните градове седеммесечната война на Русия против нейния комшия постоянно е изглеждала надалеч. Но незабавно щом обръщението на президента Владимир Путин свършва, всичко към този момент се трансформира.

„ Беше като научно-фантастичен филм от 80-те години на предишния век. Малко плашещо, в случай че би трябвало да бъда почтен с вас “, споделя 28-годишният Дмитрий, който работи в офис в Санкт Петербург. Персоналът не можеше да стартира работния си ден, залепен за речта на екраните на своите тв приемници, компютри и мобилни телефони. 

Дмитрий споделя, че към този момент е обмнил рубли за долари. Той се преместил, откакто беше посетен от полицията за присъединяване в антивоенен протест - вярвайки, че ще бъде по-трудно за управляващите да го намерят.

 „ Не съм сигурен какво да върша по-късно: да се кача на идващия аероплан в чужбина или да остана в Русия още малко и да бъда преследван от ченгетата на няколко антивоенни митинга. “

Московчанинът Вячеслав пък споделя, че той и приятелите му почнали да търсят медицински връзки, с цел да не бъдат изпратени на фронтовата линия. 

" Проблем с психологичното здраве или лекуване на наркомания наподобяват положителни, евтини или може би даже безвъзмездни варианти. Не можем да сме сигурни, само че се надяваме, че това ще е задоволително, с цел да избегнем вземането в армията ", споделя Вячеслав.

Неговият шурей съумял да избегне връчването на призовката, тъй като не бил у дома, когато е потърсен от военните. Майка му видяла документите, които претендирали да се яви на работа сред 19 и 23 септември.

" Сега се е затворил в една стая и отхвърля да излезе. Той има две дребни деца на три и една: какво би трябвало да прави? ", пита Вячеслав.

Въпреки изказванията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и помощник в огромен съветски университет, към този момент е получил документ, че е мобилизиран.



Младият мъж очаквал пощальон, само че вместо него на вратата му позвънили цивилни чиновници на Министерство на защитата и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма боен опит.

Хиляди руснаци се пробват да излязат от страната

Километрични опашки от коли са се образували по границата на Русия с Грузия, а в транспортните средства пътуват най-вече мъже.

Подобна е обстановката на границата с Казахстан на някои гранични пунктове. Нарасна броят на съветските жители, влизащи на територията на Казахстан през сухопътната граница сред двете страни. Това заяви през днешния ден казахстанската гранична работа.

Трийсетте гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) за коли работят обикновено. На четири от тях обаче са се струпали коли.

Ситуацията е под специфичен надзор, уточни граничната работа на Казахстан.

Съвместно с други способени органи граничната работа следи за реда и сигурността по ГКПП-тата, взаимодейства и с съветското гранично ведомство. В активността си тя се управлява от интернационалните контракти и вътрешното законодателство на Казахстан, написа още в официалното съобщение.

На 21 и 22 септември в обществените мрежи бяха качени доста клипове, показващи автомобилни тапи по съветски КПП-та, основно на границите с Грузия, Казахстан, Монголия и Финландия. Медиите свързаха това с частичната готовност, оповестена на 21 септември от президента Владимир Путин, показва опозиционният уебсайт " Медуза ".

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР