Ще се справим! - с този девиз Ангела Меркел преодоля

...
Ще се справим! - с този девиз Ангела Меркел преодоля
Коментари Харесай

Ангела Меркел: какво ще прави канцлерката след края на последния си мандат?

" Ще се оправим! " - с този лозунг Ангела Меркел преодоля и бежанската рецесия, и дълговата рецесия, и пандемията. Като би трябвало да ѝ се признае, че когато каже нещо, в действителност го мисли. Което се отнася и за края на нейната политическа кариера. След 16-годишно ръководство Ангела Меркел се отдръпва публично - след изборите за Бундестаг на 26-и септември.

Кризите, с които се оправи

Тя е родена в Хамбург, само че е израснала в Германска демократична република. През 1990-а година за първи път става депутатка в Бундестага. В държавното управление на Хелмут Кол на първо време е министърка по проблемите на дамите и децата, по-късно - на околната среда, преди да бъде определена за канцлерка през 2005-а година. Ангела Меркел заема най-високия пост в немската политика от ноември 2005-а година, когато побеждава социалдемократите на Герхард Шрьодер. Като първата жена на поста поради Меркел се наложи и потреблението на думата " канцлерка ", която бе определена за дума на годината в Германия през 2005-а.

Оттогава до през днешния ден тя се е сблъсквала с голям брой проблеми с изключителна интернационална значителност: финансовата рецесия от 2008-а година и последвалата я рецесия в еврозоната, измененията в климата, бежанската рецесия, спора в Близкия изток и в последно време - пандемията. Меркел се радва на сериозен престиж по света и извършва основна роля както в Европейски Съюз, по този начин и на интернационалната сцена - преговаряла е с Путин, Тръмп, Ердоган и Нетаняху. Но ето, че четвъртият ѝ и финален мандат завършва. Преди това обаче ще би трябвало да откри отговор на минимум още една рецесия. По последна информация Меркел възнамерява да посети провинция Райнанд-Пфалц тази неделя. Западната провинция в последните дни беше тежко наранена от невиждани наводнения.

Меркел ще обърне тил на политиката

Още през 2019-а година канцлерката посочи, че счита да постави финален завършек на политическата си биография: " Няма да се наемам с никакъв различен политически пост, без значение какъв ". А както съобщи неотдавна, по време на последното си посещаване във Вашингтон: " След края на мандата си няма да приема първата покана, боейки се, че няма да имам какво да върша и че никой няма да желае да се среща с мен. "

" Смятам да направя пауза и да помисля какво в действителност ме интересува ", съобщи още Меркел, допълвайки, че през последните 16 години не е имала доста време за това. " След това евентуално ще се опитам да почета, след това иска ми се затворят очите, тъй като съм изтощена. Ще поспя, след което ще забележим " - по този начин тя разказа проекта за първия свободен ден след раздялата с поста. Канцлерката означи, че непрекъснатата отговорност за взимане на решения няма да ѝ липсва. Вероятно по табиет ще ѝ идват редица хрумвания какво би трябвало да направи, само че " по-късно бързо ще се сетя, че това в този момент го прави някой различен. И мисля, че ще ми хареса ".

Днес Ангела Меркел отбелязва 67-ия си рожден ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР