Ще поискаме изслушване на главния прокурор Иван Гешев за действията,

...
Ще поискаме изслушване на главния прокурор Иван Гешев за действията,
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Искаме изслушване на главния прокурор заради Христо Грозев

Ще желаяме чуване на основния прокурор Иван Гешев за дейностите, които е провела прокуратурата по негово време и преди този момент, свързани с следствия на журналиста Христо Грозев.

Това съобщи депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев в предаването “Още от деня ” по Българска национална телевизия. 

По това време течеше съвещанието на парламентарната комисия за надзор над спецслужбите, която изслуша българския проверяващ публицист. На въпрос на Мирчев, който е член на комисията, каква е била институционалната реакция у нас на нетовите разкрития, Грозев отговори, че процесуалните дейности по следствията за гърмежите на военни хранилища и за отравянето на оръжейния предприемач Емелиян Гебрев текат постепенно, само че че информацията, която българската прокуратура  е дала на партньорски органи, проверяващи сходни акции на съветското военно разузнаване в чужбина, е била филтрирана. В нея ги е нямало имената на разузнавачите, които Грозев е открил като група, която прави тези акции в разнообразни страни, а е излизало, че гърмежите у нас са вследствие на нарушаване на разпоредбите за сигурност. 

На въпрос на Мирчев, дали ще се усеща застрашен, в случай че се върне в България, Христо Грозев отговори пред парламентарната комисия: “Да, усещам се застрашен. Инфилтрацията на нови сътрудници у нас демонстрира, че в случай че потегли да се разхождам в Пловдив или по морето, ще бъда застрашен, до момента в който в този момент имам защита от локалната полиция в страната, в която се намирам със фамилията си ”.

Мирчев показа още в ефира на Българска национална телевизия казаното от Грозев пред комисията, че  евентуалната причина да бъде разгласен за търсене от Руската федерация е негово следствие, обвързвано с съветски план за метода на изстрелване на крилати ракети с висока степен на акуратност, които убиха доста цивилни и унищожиха енергийна инфраструктура в Украйна. Самият Грозев отхвърли изказванията на дипломат Елеонора Митрофанова, че оповестяването му за търсене значи, че просто не е мечтан в страната, тъй като той имал възбрана да влиза в Русия още от 2016 година Грозев обаче, по думите му, е единственият публицист, който не е съветски или украински жител, който е подложен на гонения по новия закон за цензурата, признат от Москва след началото на войната. Той удостовери като прекомерно евентуална хипотезата на народен представител от комисията, че може да е употребен за тест, по какъв начин биха реагирали други страни, в случай че техен публицист попадне под ударите на закона. За него това е юридическо безумство – вътрешното законодателство на Русия да се разгръща върху други страни. 

„ На базата на това чуване ние, като народни представители, ще вземем всички ограничения да бъде обезпечена сигурността на господин Грозев и най-важното – българските институции да бъдат съответни и самите те да се задействат “, съобщи Мирчев по Българска национална телевизия. Защото става дума за български жител (Грозев съобщи, че няма друго гражданство) и за проверяващ публицист. 

Мирчев разгласи и настояването си за чуване на енергийния министър във връзка сключването на контракта с турската компания “Боташ ” за използването в продължение на 13 години на природен газ от България. Днес той насочи посредством Народното събрание въпроси до министър Росен Христов и до Булгаргаз за договорката. Защото, по думите му, практиката в Турция до момента е, когато пристигна танкер с газ, той става благосъстоятелност на “Боташ ” и тя го продава, на когото  реши. А Турция внася и доста съветски газ. “Притесняваме се, че става дума за заобикаляне на глобите и вкарване в България на съветски природен газ, за който има ясни наказания и ясна позиция на Европейски Съюз ”, сподели Ивайло Мирчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР