Ще поеме рискове при възникнали спорове за авторски праваПроблемите с

...
Ще поеме рискове при възникнали спорове за авторски праваПроблемите с
Коментари Харесай

Google обеща правна защита на потребителите на AI услуги

Ще поеме опасности при зародили разногласия за авторски права

Проблемите с авторските права са гореща тематика в пространството на генеративния изкуствен интелект (снимка: CC0 Public Domain)

Навлизането на генеративния изкуствен интелект в креативните специалности породи съществени опасения и разногласия за авторските права върху творбите, основани от или благодарение на AI. Казусите са комплицирани за разрешаване, заради липса на съответни законови правила. Инициатива на Гугъл внася известно успокоение измежду потребителите.

Интернет компанията разгласи, че е подготвена да пази юридически потребителите на своите генеративни AI артикули, при положение на правосъдни каузи за нарушение на авторски права. Тази стъпка на Гугъл има за цел да понижи терзанията на потребителите по отношение на вероятни правни последствия от потреблението на AI технологията.

7 продукта са разпознати като предпазени: Duet AI в Workspace (включително текст, основан в Гугъл Docs и Gmail, както и изображения в Гугъл Slides и Гугъл Meet), Duet AI в Гугъл Cloud, Vertex AI Search, Vertex AI Conversation, Vertex AI Embedding API, Visual Captioning на Vertex AI и Codey APIs. Инструментът Bard Search обаче не е включен в този лист.
още по темата
„ Ако сте изправени пред иск за авторски права, ние ще поемем евентуалните правни опасности, свързани с това ”, се споделя в изказване на компанията, на което се базира обява на The Verge.

Гугъл акцентира, че тази процедура не е нова, само че в същото време акцентира желанието на нейните консуматори да получат ясно обръщение, че отбраните се уголемяват до вероятното включване на предпазени с авторски права данни в образованието на AI моделите на Гугъл.

Интернет компания ще обезпечи също по този начин отбрана на потребителите при положение на искове, свързани с резултатите, получени от потреблението на главните AI модели – да вземем за пример, в случай че потребителят генерира предложение, сходно на оповестено преди този момент. Компанията обаче прецизира, че сходна отбрана ще се ползва единствено в случай че потребителят не се пробва съзнателно да сътвори или употребява генерираното наличие, с цел да наруши правата на други.

Не единствено Гугъл, само че и други огромни софтуерни компании като Microsoft и Adobe направиха сходни изказвания по отношение на правната отбрана на своите консуматори. Microsoft даде обещание отбрана за бизнес потребителите на своите артикули Copilot, до момента в който Adobe съобщи, че ще отбрани клиентите, употребяващи Firefly, от правосъдни каузи за авторски права.

Проблемите с авторските права не престават да бъдат гореща тематика в пространството на генеративния AI. Вече са заведени огромен брой правосъдни каузи против разнообразни компании за нарушение на авторски права. Освен това самата Гугъл е изправена пред колективен иск за потребление на персонална информация на потребителите и предпазени с авторски права данни за образование на своите AI модели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР