Ще плащат ли домакинствата и индустрията в България по-скъп природен

...
Ще плащат ли домакинствата и индустрията в България по-скъп природен
Коментари Харесай

КЕВР: Още не е ясно дали ще плащаме по скъп газ заради турската сделка

Ще заплащат ли семействата и промишлеността в България по-скъп природен газ поради подписания от служебното държавно управление на Гълъб Донев дълготраен контракт с турската държавна компания „ Боташ “.

Ясен отговор на въпроса дали съглашението с турската компания ще докара до по-високи цени на синьото гориво за всички нас - към момента няма, предава bTV.

Споразумението с „ Боташ “ бе подписано на 3 януари. То планува запазване на потенциали за полутечен газ, регазификация и транспорт на синьото гориво, което България ще обезпечава от разнообразни снабдители. Таксите по този контракт към този момент се пазят в загадка, само че съгласно специалисти те са големи, а съглашението е неизгодно за страната ни и няма по какъв начин да не се отрази и на цената.

Такива терзания изрази и актуалната власт и разгласи, че води диалози с турската компания за предоговаряне на някои от поетите задължения. Ние потърсихме за коментар и енергийното министерство, оттова ни дадоха отговор в позиция, че договаряния се водят, има схващане от турските сътрудници и подготвеност за диалог в посока - по-различни условия.

Ще се случи ли това, следва да разберем.

А ръководителят на енергийния регулатор увери, че към този момент в цената не сме усетили съглашението с „ Боташ “.

„ За месец септември няма количества, които ще бъдат пренасяни през газопреносната мрежа на „ Боташ “. Как ще продължи в бъдеще и дали такива такси по някакъв метод вземат участие ние ще разберем от заявките, които ще ни бъдат подавани ежемесечно от „ Булгаргаз “. Комисията не дефинира цената, само че тя я утвърждава, което значи, че се произнасяме върху това, което съобщи „ Булгаргаз “, в случай че има такива такси в заявката този въпрос ще бъде обсъден тогава с „ Булгаргаз “. Към момента няма. При никое от заявките освен за септември, само че и в предните месеци не се включва такива такси “, сподели Иван Иванов, ръководител на КЕВР.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР