Ще питаме мироопазващите сили на НАТО за позволение, заяви президентът

...
Ще питаме мироопазващите сили на НАТО за позволение, заяви президентът
Коментари Харесай

Сърбия иска да разположи военни и полиция в Косово

Ще питаме мироопазващите сили на НАТО за разрешение, съобщи президентът Александър Вучич

Сърбия ще изиска от миротворците от НАТО да ѝ разрешат да разположи сръбски бойци и служители на реда в Косово, въпреки да счита, че надали има възможност настояването ѝ да бъде утвърдено, сподели през днешния ден президентът Александър Вучич, представен от международните организации.

Вучич сподели на конференция в Белград, че ще насочи настояването в писмо до командващия силите на НАТО.

Изявлението на Вучич беше направено след поредност от произшествия сред косовските управляващи и сърбите, които са болшинство в северните региони на Косово.

За пръв път Белград желае разполагане на войски в Косово, според разпоредите на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, поставила завършек на войната от 1998-99. Тогава НАТО се намеси против Сърбия, с цел да отбрани Косово, където албанското население е болшинство.

В резолюцията се споделя, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, служители на реда и митнически чиновници в православни религиозни обекти, в региони със сръбско болшинство и на гранични пунктове, в случай че такова разполагане бъде утвърдено от командващия силите на KFOR.

По времето, когато това беше утвърдено, Косово беше интернационално прието за част от Сърбия. Със западна поддръжка през 2008 година Косово разгласи самостоятелност от Сърбия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР