Ще наблюдаваме цените на едро и ако тръгнат нагоре, България

...
Ще наблюдаваме цените на едро и ако тръгнат нагоре, България
Коментари Харесай

Стоянов: Ако цените на едро тръгнат нагоре, сме готови да разрешим вноса от Украйна

Ще следим цените на едро и в случай че тръгнат нагоре, България е подготвена да позволи още веднъж вноса от Украйна. Това съобщи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Здравей, България ” на Нова телевизия.

Вчера служебното държавно управление реши да забрани вноса на над 20 артикули от Украйна, сред които пшеница, слънчоглед, мед, сурово мляко, яйца, месо и други.

Ние ще следим цените на едро и в случай че се употребява моментът да се подвигат цените поради това, че вносът става по-малко, ние сме подготвени незабавно да реагираме и да разгадаем още веднъж този импорт, сподели Стоянов. По думите му, сега в хамбарите на българските производители има неосъществена продукция за към 3 милиарда лв..

За страдание, макар че се внасяха артикули на много по-ниски цени, ние не видяхме понижение за крайния консуматор, разяснява министърът.

Сега изрично ще следим и в случай че цените на едро тръгнат нагоре, незабавно сме подготвени да разгадаем вноса на артикули от Украйна. Съзнаваме риска и разчитаме българските аграрни стопани да схванат – това го вършим за тях и разчитаме да не употребяват момента за далавера, сподели Никола Стоянов.

Стоянов изясни, че предишното лято България е направила „ голяма неточност ”, като е спряла износа на зърно и по този начин сме изгубили обичайни пазари. 

Министърът съобщи още, че България продължава да поддържа Украйна и страната ни няма да забрани директното прекосяване на артикули.

Борбата на страната с инфлацията

Стоянов беше безапелационен, че служебното държавно управление продължава борбата си за преодоляване и понижаване на цените. „ Очакваме спад ”, добави министърът. Той регистрира, че при обособени типове храни към този момент има понижение на цените - за образец уточни млечните.

Министърът разгласи, че разговорът с питателните вериги продължава. На среща, с цел да бъдат разисквани ограниченията на държавното управление и проблемите в бранша, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лв..

Той разяснява още, че за повишението на цените до есента е имало справедливи фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да завоюва доста повече и по този начин се е стигнало до фрапантни случаи. „ Транспортът пада седми месец поред, инфлацията - генерално ”, регистрира Стоянов.

Бюджетът на страната

Министърът на стопанската система изясни, че служебното държавно управление ще внесе в Народното събрание бюджет с 3% недостиг, гарантиращ 12% нарастване на пенсиите, 10% нарастване на заплатите в администрации и растеж на учителските заплати.

Целия диалог гледайте във видеото. 

Инфо: Нова телевизия

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР