Ще е чудо да се случи правителство с третия мандат.

...
Ще е чудо да се случи правителство с третия мандат.
Коментари Харесай

Георги Първанов: Докато хората не излязат на улицата, промяната няма да стартира

" Ще е знамение да се случи държавно управление с третия мандат. Никой не работи съществено по това, а и би било еднодневка. Този интервал с четири служебни държавни управления и 5-о на път значи разпад на държавността и политическата система. Не бих съветвал Радев да отстоява концепцията за президентска република. Първо, непостижима е. Второ, няма да е потребна за страната. Предложението на Нинова за прошка е финт, който ми намирисва на ляво отцепничество. Това е съдружната визия на Българска комунистическа партия от 20-те години. Левицата може да се случи без това управление на Българска социалистическа партия. Нужна е промяна и коалиция ", съобщи Георги Първанов - президент на България в интервала 2002-2012г.

" Докато хората не излязат на улицата, смяната няма да започва. Преди 2 година имаше сходна обстановка, само че тогава в по-голямата си част на митингите излязоха инцидентни хора и нямаше някой от систематичните играчи, който да даде посока, както беше през 1997 година Винаги съпоставям 10 януари с 4 февруари. Има две трендове в българската политика. Едната е разрушителната - че би трябвало да се събори всичко и да се гради отначало. Другата е съзидателната, част от която аз съм имал чест да бъда дружно с Кольо Добрев, светла му памет. Надявам се в този момент съзидателната наклонност да се съживи и да поеме нещата в свои ръце ", сподели още Първанов.

" Бих посъветвал сегашните политици да седнат, да помислят, да си съберат концепциите, в случай че имат такива, и да влязат в някакъв естествен диалог с останалите. Защото реваншът не е добър консултант в политиката. А го виждам и при едните, и при другите. Това може да продължи до безспир. Наистина, ние не сме имали до момента подобен интервал, в който да има четири служебни държавни управления с вероятността за още. Това значи разпад на държавността и политическата система ", сподели някогашният президент.

" Шансовете на третия мандат не са изключително огромни. Само теоретично има късмет. Поне аз не виждам някой да работи по тематиката съществено. То не става от през днешния ден за на следващия ден. За да се съберат през 2005 година трите партии, а и наклонността беше за четворна коалиция, ние бяхме водили разговор в продължение на месеци. Второ, самата процедура беше отработена по този начин - те приготвят проектокабинета с програмната декларация и в едната ръка аз давам мандата, с другата ръка те ми връщат досието с министрите, като зад претендента за министър председател стоят партийните водачи като знак на поддръжка. Това в този момент ми е мъчно да си го показва. Ще бъде знамение, в случай че се случи ", добави Георги Първанов.

" Чувам политолози да се пробват да обосноват такава теза, че съзнателно се търси служебно ръководство. Не мога да кажа, че това е позиция на президента Радев. И не бих го посъветвал да я отстоява, да преследва сходна политическа цел. Първо, тъй като тя е непостижима. Президентска или, както Дюверже споделя: полупрезидентска република - той доста добре е разказал визията за една такава форма на ръководство, допуска в действителност да се направи дълбока смяна в конституцията, да има Велико народно събрание, на което партии като Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи да гласоподават “за ”, а аз не виждам по какъв начин ще се случи. А що се отнася до дясното, те са били по-скоро за противоположното - Народното събрание да избира президента. Тоест няма да има поддръжка за такава концепция.

И второ, което е по-важно, аз не мисля, че сходна концепция би била работеща, по-полезна. И дано партийните функционери да не се измъкват с тази теза от блатото, в което сами се натикаха за невъзможността да намерят рационални и работещи решения. През годините се видя, че българската парламентарна република може да работи нелошо. Давам за образец времето на ръководството на царя и на тройната коалиция, когато имах достойнството да бъда президент. Тогава нещата работеха и България имаше интернационален престиж, политическо успокоение, обществена политика. Защо тогава да може, а в този момент не? Ако ще отиваме към радикални разновидности - да се върнем към концепцията на Кимон Георгиев за закриване на партиите?! Това ще ни реши ли проблемите? Не мисля! ", съобщи пред " 24 часа " Първанов.

" Би могло и би трябвало да се случи с всяка една от останалите партии след второто място, в случай че в действителност могат да седнат и да се схванат. Ако ще се надлъгват, то тогава всеки би могъл да изхарчи този мандат. Затова и не желая да давам прогнози. Но даже и да се случи, това държавно управление ще бъде еднодневка, ден до пладне. Ще се повъртят няколко месеца, ще се изпокарат, тъй като пред България има доста тежки проблеми, по които те са на разнообразни отзиви. И не е бюлетината, която ги разделя. Войната е тежък проблем, енергийната рецесия, стопанската система.

Новата левица беше това образувание, с което стартирахме преди 25 година Сега по-кратко, само че по-убедително приказваме за Левицата. Там има доста качествени хора. Има и доста младежи, които, уви, не видяхме на президиума тогава. Но те последователно ще излизат на напред във времето. А в това, че по-опитните оказват помощ, няма нищо неприятно. Имаше един прекрасен съветски филм “На пердах идут одни старики ” - единствено старците влизат в борбата. Но това в кръга на шегата. Аз не разделям и в никакъв случай не съм делял на млади и остарели и съм успявал с поддръжката и на едните, и на другите.

Левицата може да се случи без това управление на Българска социалистическа партия. Нужна е промяна и коалиция. Преди 25 година моята теза беше, че с цел да успеем, е нужна смяна. Сега това стана мръсна дума, по тази причина приказваме за промяна - наложително изискване за левицата, в случай че желаеме да се върнем в мача. Как ще стане това, аз към този момент съм настрана и не мога да давам препоръки на сътрудниците от Българска социалистическа партия.

Българските социалисти са задоволително зрели, само че би трябвало да схванат, че това е последният късмет. Не имам вяра да се случи, само че и Корнелия Нинова би трябвало да се замисли може ли да си разреши още една тежка загуба. Едно време второто място беше проваляне за Българска социалистическа партия, а в този момент петото се прави оценка като триумф.

И като се позовавам на едното време - дано да напомня държанието на Александър Лилов, светла му памет, който загуби едни избори и си подаде оставката. И от това Българска социалистическа партия се възроди. За страдание, тази традиция остана в историята, а без нея ще последваме образеца на средноевропейските социалдемократически партии. Къде са полската, унгарската, чешката левица? Няма ги.

Това, което предложи госпожа Нинова, беше един ден преди сбирката на левицата - доста обикновено, някакъв финт. Второ, въпреки да не се е случило по нейно време, тя като ръководител би трябвало да знае, че ние бяхме изключени с решение на Националния съвет от 7 март 2014 година И в случай че желаеха да създадат жест на благосклонност към нас, можеха да анулират това решение.

И трето, това предложение ми намирисва на левосектантство. Това е съдружната визия на Българска комунистическа партия от 20-те години, когато са призовавали социалдемократи и земеделци срещу партийните си управления да се влеят в Българска комунистическа партия. Не! Ние не сме единствено тези, които са изгонени и напуснали, има доста обичайни социалдемократи, има хора с ляво мислене, които не са били членове на Българска социалистическа партия. Нищо по-естествено от това, както ние го направихме преди време, да създадем необятна коалиция, с доста толерантни връзки между тях и да дадем късмет за равнопоставеност. Това е ключът. А не да се влеем, може би да целунем ръка и да бъдем признати отначало. Не! Това не е съществено! ", безапелационен е Георги Първанов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР