Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по

...
Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по
Коментари Харесай

В аптеките липсват 9 медикамента, няма задържане на лекарства по складовете


Ще бъде основана единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление

Създава се единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление, която ще бъде обвързвана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това обяви  министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев след съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването.

По думите му тази мярка ще разреши и потреблението на мобилно приложение, посредством което лекарите и пациентите ще знаят каква е цената на обещано лекарство.  Той заяви, че сега се работи по логаритъм, в който способените органи ще могат да подхващат ограничения за всеки дефицит на съответен медикамент, тъй като се оказва, че факторите за дефицит на лекарства са доста сложни.

Меджидиев добави, че концепцията на министерството на опазването на здравето не е в глобите, а в възстановяване на контрола и попречване стигането до дефицит.

„ В момента липсват към 9 медикамента, само че след ограниченията, които взехме още от предходната седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа ”, изясни той.

Служебният министър на опазването на здравето уточни, че откритите нарушавания са доста дребни и не са повода за дефицита на медикаменти. „ Причината е доста сложна. Обърнах внимание, че би трябвало да се създадат законодателни проблеми в системата за електронно следене. Там е главният проблем ”, акцентира той.

Меджидиев е безапелационен, че задържане по складовете няма. „ Тази осведомителна система, която сътворяваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане ”, означи той.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР