Ще бъде разработена нова Национална програма за насърчаване на спорта

...
Ще бъде разработена нова Национална програма за насърчаване на спорта
Коментари Харесай

Ще има нова Национална програма за насърчаване на спорта в училище

Ще бъде създадена нова Национална стратегия за поощряване на спорта и спортните действия в учебно заведение. Това стана известно на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с министъра на младежта и спорта доцент Димитър Илиев. Предстои двете институции взаимно да разпишат дейностите, които ще се финансират, като задачата е програмата да стартира да работи от 2024 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

До момента спортните действия са обединени в обща стратегия, дружно с изкуствата, а самостоятелните спортове на процедура са изключени от нея.

" Вие имате специалистите, а ние опита в създаването на сходни национални стратегии и в случай че обединим старания имам вяра, че ще достигнем до доста повече деца ", акцентира проф. Цоков.

Той изрази подготвеност и МОН да поддържа самодейностите на Министерството на младежта и спорта (ММС) за всеобщи интензивности измежду младежите и здравословен метод на живот. " Много значимо е и нашето партньорство при осъществяването на плановете по Плана за възобновяване и резистентност, ориентирани към построяването на регионални, общински и национални юношески центрове ", сподели още той.

Министър Димитър Илиев показа самодейността " Спорт в учебно заведение, след учебно заведение ".

" Стотици родители желаят децата им да спортуват и са принудени да ги водят в разнообразни спортни бази след учебно заведение. Нека дружно да помислим по какъв начин повече спортни клубове да отидат при децата в учебно заведение и по този начин да улесним достъпа до спорт ", сподели той.

Според него освен материалната база е проблем, само че и недобрата връзка тук-там сред учебната мрежа и спортните клубове. Двамата министри разискаха и провеждането на часовете по физическо образование в учебно заведение и ограничения по какъв начин да бъдат по-добре проведени те.

За решаването на тези и други проблеми се основава междуведомствена работна група сред двете институции, бе контрактувано на срещата. Основната цел ще бъде възстановяване на връзките сред образованието и спорта, с цел да могат децата да получат доста повече благоприятни условия за спорт от най-ранна възраст.

В срещата участваха и заместник-министрите на образованието и науката - Емилия Лазарова и Наталия Митева.

На 25 март 2022 година от МОН оповестиха, че общо 242,6 млн. лева ще бъдат вложени през годината в предучилищното и учебното обучение посредством 21 национални стратегии. Министерството на образованието и науката разгласява плановете им за публично разискване тогава. Две от стратегиите са нови, други са обогатени с още модули, а някои от миналогодишните със сходни действия са обединени. Новата национална стратегия " Заедно в изкуствата и спорта " ще влага 90 млн. лева в личностното развиване на учениците посредством занимания с групови спортове и изкуства. Освен учители, в заниманията с децата могат да се включат експерти от танцовото, музикалното и театралното изкуство, както и треньори по разнообразни типове спорт. Очакваше се до 70 000 възпитаници да вземат участие в до 6000 групи и тимове.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР