Щатският долар укрепна и отново се върна под 1.12 за

...
Щатският долар укрепна и отново се върна под 1.12 за
Коментари Харесай

Еврото е под кръстосан огън

Щатският $ укрепна и още веднъж се върна под 1.12 за едно евро под влияние и на разгорещаващата се изразителност по отношение на комерсиалната борба сред Вашингтон и Китай. Този път масло в огъня наляха китайските медии и по-специално коментарът в блога Taoran Notes, поддържан от държавната организация "Синхуа ", в който се твърди, че американците "въртят номера, с цел да влошат атмосферата ". Търговците към този момент преоценяват вероятностите за договорка, а вниманието се трансферира върху идната опция да бъде контрактувана при срещата сред президентите на Съединените Щати - Доналд Тръмп, и на Китай - Си Дзинпин, по време на формалното заседание на Г-20 в Япония през идния месец.

Доларовият показател, изчисляван от организация "Блумбърг ", прибави 0.2% към пазарната си оценка на 17 май, тъкмо колкото беше и повишаването на японската йена (до 109.60 за един щ. долар) - обичайното леговище от всевъзможни по темперамент катаклизми. Просто тъй като Япония е най-големият международен заемодател.

Освен от комерсиалните крамоли сред двете международни супер-сили еврото попадна под сериозен напън и поради предстоящите в края на идната седмица избори за Европейски парламент, както и заради мненията на италианския вице министър председател Матео Салвини. Той съобщи на 16 май, че в случай че партията му се показа добре на вота, би "разкъсал на части " бюджетните правила на Европейския съюз, които задушават Италия. Според валутния пълководец на "Креди агрикол " - Манюел Оливиери, "Италия остава един от факторите, които поддържат високите стойности на низходящите опасности за еврото ".

Междувременно, Беноа Кьоре - член на изпълнителния ръб на Европейската централна банка, увери законодателите от френския парламент на 15 май, че негативните лихвени проценти не са главният провинен за слабата доходност на европейските кредитори, с което изпрати сигнал, че ЕЦБ няма да бърза да трансформира лихвената си политика. Според Кьоре лихвите по депозитите, които от съвсем половин десетилетие са под нулата, костват на банките жестоко 8 милиарда евро годишно - безусловно трохи за бранша. Той счита, че главните аргументи за ниските облаги на кредиторите са необслужваните заеми и софтуерните промени, които основават "много интензивна " конкуренция в Европа. Кьоре сподели, че в еврозоната има прекомерно доста банки и незадоволителна консолидация. Французинът е измежду евентуалните претенденти да наследи Марио Драги като ръководител на ЕЦБ, след отдръпването му от този пост на 31 октомври.

В регулярния си преглед, оповестен на 17 май, МВФ предизвести Германия да понижи налозите и да осъвремени цифровата си инфраструктура, с цел да стане по-малко уязвима на външни шокове като да вземем за пример комерсиалния протекционизъм.

Дисбалансът в най-голямото европейско стопанство се вижда и от остатъка по настоящата сметка - главният мотив за недоволства от страна на комерсиалните сътрудници на Германия и ябълката на раздора с щатския президент Доналд Тръмп. Излишъкът доближи върховите 8.5% от Брутният вътрешен продукт през 2015-а и постепенно слиза надолу до 7.3% от Брутният вътрешен продукт през предходната година.

Сред главните рекомендации на Фонда към Берлин са също да насърчи националния банков бранш да се преструктурира и да не позволява несъответствия в областта на недвижимите парцели.

Публикуваните през седмицата данни за еврозоната не бяха неприятни. Брутният вътрешен продукт на общността през първото тримесечие се оказа по-силен от упованията - 0.4% растеж по отношение на предходните три месеца и 1.2% на годишна база. Годишният напредък е тъкмо колкото и през интервала октомври-декември 2019-а, с други думи - смяна няма, само че не се следи и намаляване, което вдъхва оптимизъм, че чашата е на половина цялостна.

Въпреки това насрещните ветрове към този момент са по-силни от попътните за еврото и в късния следобяд на 17 май то се разменяше за 1.1165 щ. $, което значи 0.5% спад от началото на седмицата.

Китайската валута отслабна до 6.9450 юана за един щ. $ (най-слабата стойност от 30 ноември 2018-а), само че в късния следобяд на 17 май леко укрепна - до 6.9140 юана за $. Вероятно и поради мненията, че Народната банка на Китай няма да допусне пробив над 7 юана за един $ и ще интервенира на валутния пазар.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 2926 млн. евро (5722 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР