Шпионският скандал или защо назначението на Гешев за главен прокурор

...
Шпионският скандал или защо назначението на Гешев за главен прокурор
Коментари Харесай

Даниел Божилов: Последиците от шпионския скандал може да надхвърлят замисъла на организаторите

Шпионският скандал или за какво назначението на Гешев за основен прокурор е толкоз нездравословно и рисково заради което не трябва да се позволява. На 9 септември под управлението на Гешев ни беше разиграно дърварско мутро-милиционерско мероприятие под надпис „ Ние пазим България и арестуваме съветските шпиони “.
Мероприятието е издържано в нормалната за Гешев мутро-милиционерщина и няма нищо общо нито с национална сигурност, нито с шпиони. Целите са транспарантни – обикновен ПР в по-добрия случай и изкуствено нагнетяване на напрежение в обществото. Кой има интерес от това нагнетяване да каже Гешев или поръчителите.

Какво видяхме тогава. На 9 септ. сутринта с уместно масирано полицейско наличие се нахлува в дома на Юрий Борисов, секретар или нещо сходно на придвижване „ Русофили “. Извършен е обиск в жанр Държавна сигурност с демонстративно претарашване и най-много изхвърляне и разхвърляне на движимости, като резултат от което е конфискуван компютър (стоял на видно място) и няколко папки, евентуално намиращи се на бюрото. Прокуратурата не оповестява за отправяни молби към Борисов да си каже паролите на особено криптирани файлове, което навежда на мисълта, че такива няма.
След претарашването възрастния човек е разкарван демонстративно с белезници до отделение на Министерство на вътрешните работи. Държан е съвсем през целия ден и най-после освободен с най-леката мярка – парична гаранция. Същото се случва и по отношение на други хора от сдружението, включително и неговия ръководител.

Разбира се информация за случая е следено изпусната към избрани медии, а Гешев дава пред тях изявленията в които се пробва да насади в аудиторията визията, че преди малко са разрушили голяма шпионска организация. А той самия несъмнено е воин.
При деликатно вглеждане в детайлите обаче е видно, че задачите нямат нищо общо нито със закон и ред, нито с правосъдие и съставляват елементарна мутренска грубост.

Датата 9 септ. не е определена по никакъв начин инцидентно с оглед личностите на репресираните. И това е направено с ясното схващане какъв резултат ще реализира. Някой ще каже, че по този начин се е случило и Гешев не може да си избере дата, а е трябвало да работи неотложно. Да, но сходна теза не се вписва във обстоятелствата и най-много, че това евентуално следствие върви сума години. Не се обосновава от публичната заплаха и на арестуваните, които откакто е минал ПР-а са пуснати да си вървят по живо по крепко.

Всъщност нищо не е налагало и не е имало никаква нужда това да стане на 9 септ. Можело е да стане и на 2 и на 22. Да, само че тогава нямаше да реализира нужния резултат.
Второто което прави усещане е тотално несъразмерните демонстративни силови ограничения при осъществяване на сякаш процесуално-следствените дейности. Показно навлизане с полицейски сили, вандалски обиски, задържане и извеждане с белезници, излишно държане на хората с часове в полицейските поделения без никаква нужда от това. И тук задачата също е друга от правораздаването и битката с престъпността.
Защо? Ами тъй като можеше да се случи и по законния метод, само че тогава нямаше да реализира този резултат.

А законният метод е следния – След като е открито, че е нужен обиск проверяващите преценят по кое време е най-подходящо да се извърши. Предвид личността на Борисов и събитието, че самата прокуратура смята, че той не съставлява никаква социална заплаха и няма възможност да избяга и се укрие (отнася се и за другите и се обосновава от обстоятелството, че в нито един миг прокуратурата не се е опитвала да им вземе по-тежка мярка за неотклонение) е било задоволително кварталният, плюс действен служащ и поемни лица да отидат в дома на Борисов, да му показват постановлението за обиск и изземване и вежливо да помолят да им съобщи компютъра си и да прегледат досиетата с документи, които се намират в парцела му. След това да му връчат призовка за съответното отделение на Министерство на вътрешните работи в което да му дадат няколкодневен период да се яви и по преценка да си докара юрист. Това споделя законът.

Ама от сходно развиване резултат няма. Няма да има проява на мощ, няма да има резултата на основаване на напрежение, няма да има резултата на заплашване към другите. Нямаше да може и Гешев да чупи стойки и да рамене нелепости.

А последствията е допустимо да надвишават замисъла на уредниците. Самото проникване в този скандал на страни като Русия и Съединени американски щати (които от немай къде излязаха със семпла декларация) слага на извънреден риск цялостните интернационалните връзки на България.

Даниел Божилов, съпредседател на Неправителствени организации " Ние, жителите ", Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР