Шотландското правителство подготвя план за повторен референдум за независимост. Шотландската

...
Шотландското правителство подготвя план за повторен референдум за независимост. Шотландската
Коментари Харесай

Шотландия иска да напусне Великобритания

 Шотландското държавно управление приготвя проект за още един референдум за самостоятелност. Шотландската национална партия има учредения да има вяра, че този път жителите ще гласоподават за овакантяване на Англия.

Припомняме, че на референдума, извършен на 18 септември 2014 година, поддръжниците на шотландската самостоятелност получиха по-малко от половината - 44,7 % от гласовете. Това гласоподаване беше извършено със единодушието на английските управляващи.

Тогавашният министър председател Дейвид Камерън сложи ръководителя на Шотландската национална партия (SNP) Алекс Салмънд при изискване, че идващите няколко генерации шотландци няма да оспорват тези резултати. Изглеждаше, че този въпрос може да се смята за затворен в продължение на години и даже десетилетия. Но през 2016 година Англия като цяло реши да напусне Европейския съюз и в Шотландия 62 % от популацията се опълчи.

Това даде на наследника на Салмънд Никола Стърджън нови причини за повтаряне на референдума. А последователността на държавните промени, последвали гласуването за Брекзит, неспособността на английския парламент да вземе общо решение по отношение на бъдещето на кралството и продължаващото комплициране в връзките с Европейския съюз, доведоха до увеличение на броя на последователите на независимостта на Шотландия.

Анкета, извършена от английския мозъчен концерн YouGov, откри, че в случай че референдумът се организира през август тази година, 53 % от жителите биха били за напускането на Обединеното кралство. А рецесията, породена от пандемията COVID-19, единствено ускори тези усеща и убеждението, че Шотландия е в положение да се оправи сама с всички провокации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР