Шотландия стана първата територия в света, приела закон за защита

...
Шотландия стана първата територия в света, приела закон за защита
Коментари Харесай

Шотландия първа в света пуска безплатни хигиенни продукти за месечен цикъл

Шотландия стана първата територия в света, приела закон за отбрана на правото на безвъзмездни хигиенични артикули за месечния цикъл.

Нормативният акт влезе в действие през днешния ден. Той задължава общините и просветителните институции в английската провинция да подсигуряват, че безплатните санитарни артикули са налични за всеки, който има потребност от тях.

Законът, препоръчан в началото от лейбъристката Моника Ленън, беше признат от шотландския парламент с единогласие през 2020 година Ленън дефинира мярката като прогресивна и практична.

Местните управляващи и партньорските организации работиха интензивно, с цел да трансфорат правото на достъп до безвъзмездни хигиенични артикули в действителност, сподели депутатката в шотландския парламент и благодари на хилядите хора, подкрепили самодейността, от цялото Обединено кралство.

Това е още една победа за деятелите на всеобщите придвижвания, която демонстрира какво може да реализираме дружно, акцентира Ленън, която от 2016 година води битка за тази идея, която съгласно нея оказва помощ за битката против бедността. Тя означи, че във време на увеличение на разноските за живот този закон е искрица на вяра, че когато политиците се обединят, те могат да служат и оказват помощ на хората.

Общините в Шотландия ще решат какви тъкмо разпореждания ще бъдат въведени, само че те ще имат законово обвързване да дават на всеки, който има потребност, елементарен достъп до набор от хигиенични артикули. В момента тампони, превръзки и някои артикули за многократна приложимост се оферират в учебни заведения, колежи и университети.

Шотландската министърка за обществена правдивост Шона Робисън сподели, че даването на достъп до безвъзмездни хигиенични артикули отстранява финансовите бариери пред достъпа до тях и по тази причина е от фундаментално значение за равенството и достолепието. Това е по-важно от всеки път - във време, когато хората вземат сложни решения поради рецесията с разноските за живот, акцентира тя.

Ние не бихме желаеме някой да бъде в състояние да не може да отиде на учебно заведение или на работа, тъй като няма достъп до санитарни артикули. Горди сме, че сме първото национално държавно управление в света, което подхваща сходни дейности, сподели шотландската министърка за обществена правдивост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР