Шофьорите в Китай все по-често избират електрически автомобили. Предпочитаният вариант

...
Шофьорите в Китай все по-често избират електрически автомобили. Предпочитаният вариант
Коментари Харесай

Автогигантите сериозно изостават на пазара на електрически коли в Китай

Шофьорите в Китай все по-често избират електрически коли. Предпочитаният вид са локалните производители. Западните компании не оферират hi-tech прекарването, което е основно за локалния пазар.
Китайският авто пазар, както доста от нещата в азиатската страна, е най-големият в света. В продължение на десетилетия обичайните автомобилни производители като Volkswagen, Audi, Nissan и Ford преобладаваха на него. Те преобладават в Китай от 90-те години на предишния век, като нормално държат общо 60-70% от продажбите на леки коли през последните години. Volkswagen даже към този момент разпродаде електрическите си модели в Европа и Съединени американски щати за тази година. Нарастващият интерес към електрическите коли (EV) обаче ги сложи в обстановка, в която би трябвало да настигат локалната продукция.

Продажбите на електрически коли нарастват с непрекъснат ритъм на китайския авто пазар, който е оценен на към 500 милиарда $. През първите четири месеца на 2022 година броят на новите енергийни пътнически коли - чисти електрически автомобили и хибриди, се е нараснал повече от два пъти по отношение на година по-рано - до 1.49 млн. броя, сочат данни на Китайската асоциация на автомобилните производители.
Реклама
По-чистите технологии към този момент държат 23% от пазара на леки коли в Китай, където общите продажби за четирите месеца се намалиха с 12%, което демонстрира внезапен спад в търсенето на бензинови коли. Освен това страната беше обхваната от нова вълна от ковид-19, което докара до локдауни в разнообразни елементи. Местните управляващи ползват политиката на " нулев коронавирус ", което мощно лимитира опциите за продължение на естествения живот и води до самобитна икономическа парализа.

Колкото и да е огромен китайският авто пазар, наподобява, в него най-трудно се наместват западните автомобилни производители. Няма задгранични марки измежду първите 10 автомобилни производителя в сегмента на новите енергийни транспортни средства (NEV) тази година. Единственото изключение е американският електрически пионер Tesla, който се подрежда на трето място, демонстрират данните на Китайската асоциация за пътнически коли.

Всички останали са китайски марки - от BYD и Wuling до Chery и Xpeng. Китайският водач BYD е продал към 390 хиляди EV в страната тази година, повече от три пъти повече, в сравнение с международният водач Tesla е пласирал там. Най-високо класираният производител на обичайни коли е Volkswagen, който си партнира с FAW Group - на 15-то място. Какви са аргументите? Китайските водачи имат мощно увлечение към технологията. Това е и една от основните аргументи за слабото показване на западните производители - колите им не наподобяват смарт телефони. " Ако купувах бензинова кола, може би съм мислила за непознати марки, сподели 29-годишната Тиана Ченг. Но аз желаех електрически автомобил и с изключение на Tesla не видях няколко задгранични марки, които ползват вярно усъвършенстваните интелигентни технологии ", добави тя пред Reuters.
Реклама
Бил Русо, някогашен изпълнителен шеф на Chrysler, който в този момент оглавява основаната в Шанхай консултантска компания Automobility, счита, че международните марки би трябвало бързо да извърнат обстановката, тъй като управляват по-малко от 20% от единствения възходящ авто пазар в Китай. " Китайските марки печелят конкуренцията за електрически автомобили ", споделя той и прибавя, че прекосяването на потребителите към коли, които всъщност са смарт телефони на четири колела, наподобява необратимо.

General Motors (GM) съобщи пред Reuters, че се стреми да построи потенциал за произвеждане на 1 млн. електрическия автомобил годишно до 2025 година в Китай. От компанията също по този начин споделят, че търсенето на моделите Buick Velite NEV и Chevrolet Menlo EV " набъбна доста " през 2021 година и първите три месеца на тази година. Американският производител разгласи, че внедрява интелигентни технологии, в това число помощ за лидера при шофиране по автомагистралите, киберсигурност от " авиационен клас " и актуализации на софтуера, които биха се случвали автоматизирано.

Основният източник на терзания за задграничните компании е, че техните нови електрически автомобили са проектирани повече за американските и европейските пазари, с по-голям акцент върху продуктивността и издръжливостта. " Скорости като тези по аутобаните? В множеството огромни градове в Китай трафикът е толкоз задръстен, че хората не могат даже да карат над 60 км/ч през множеството дни ", сподели източник, непосредствен до GM, който е осведомен с продуктовите проекти на автомобилния производител.

Предизвикателството пред международните марки е да намерят формулата, с която да завоюват потребителите в огромните градове с високи приходи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Войната в Украйна 3 Ритейл 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Компании 1 Компании 2 Строителство и парцели 3 Икономика Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР