Шкодренското езеро, или Скадърско езеро, е най-голямото езеро на Балканския

...
Шкодренското езеро, или Скадърско езеро, е най-голямото езеро на Балканския
Коментари Харесай

Шкодра е най-голямото езеро в Южна Европа

Шкодренското езеро , или Скадърско езеро , е най-голямото езеро на Балканския полуостров с обща повърхност 391 кв. километра. Бреговата му линия е 168 километра.

Езерото се намира на границата на Черна гора и Албания. По-голямата част от езерото е ситуирана на територията на Черна гора. Носи името на прилежащия град Шкодра, Северна Албания. В езерото се вливат шест реки като най-голяма е Морача (113 км).

Климатът в региона на Шкодренското езеро е средиземноморски - с мека и дъждовна зима и изсъхнало и горещо лято.

Разположената в Черна гора част от езерото е оповестена за резерват през 1983 година, а през 1996 година е включено в Рамсарската спогодба за влажните зони.

Езерото е дом и на един от най-големите птичи резервати в Европа (с над 270 вида).

В Албания езерото е съществена туристическа атракция поради красивата му хубост, както и от огромното многообразие на дивата природа. То е от значително значение както за Албания, по този начин и за Черна гора заради огромния брой туристи, които притегля всяка година.

Шкодра или Скадър (на албански: Shkodër или Shkodra; на сръбски: Скадар или Skadar; на латински: Scutari) е град в Северозападна Албания, намиращ се в Шкодренска област. Градът е ситуиран на източния бряг на Шкодренското езеро, откъм южната страна на Мбишкодренската низина и сред реките Дрин (най дългата река в Албания, 160 км) и Бояна.

Дрин се образува от два притока - Бели и Черни (идващи надлежно от планината Жлеб и Охридското езеро). Има два отточни ръкава - единият отива непосредствено в Адриатика, а другият се зауства в река Бояна. Реката като се изключи че е най-дългата и огромна в Албания е значим енергиен източник който носи изгоди за албанската стопанска система. На нея има построени три язовира с каскади и ВЕЦ-ове които създават по-голямата част от електрическата енергия на Албания. Язовирите и поречието са рибовъден и рибарски регион.

Охридското езеро се оттича в Дрин.

Бояна (на албански: Buna; на сръбски: Бојана, Bojana) е реката която отводнява Шкодренското езеро към Адриатическо море. Дълга е 41 км, като половината от дължината ѝ по долното течение оформя границата сред Албания и Черна гора.

Бояна е плавателна река за неголеми плитко газещи съдове. Въпреки че е къса, реката е с водосборен басейн от 5187 km ², което я прави втора по прииждане в Адриатическия басейн след По в Италия. Басейна ѝ обгръща този на Шкодренското езеро и на Дрин, защото единия му ръкав се оттича посредством Бояна в Адриатическо море. В предустието си е разграничена на две образувайки изкуствения остров Бояна принадлежащ на Черна гора. В този сектор от реката има и по-малки острови на албанска територия които са атрактивни туристически дестинации. В региона са се намирали персоналните зетски владения на кралица Елена. Елена Срацимир (на сръбски: Јелена Бугарска) е кралица и първа кралица на Душановото царство – брачна половинка на цар Стефан Душан (който ръководи от 8 септември 1331 до 20 декември 1355 година ) и майка на цар Стефан Урош V. Сестра на цар Иван Александър (управлявал от 1331 до 1371 година).

Бояна или Ада Бояна (на турски: ada - остров, т.е. остров Бояна) е остров на Черна гора, получен вследствие от разделянето на устието на река Бояна на 2 ръкава. Той е крайната югоизточна точка на страната на границата с Албания.

Площта му е 4.8 кв. км. Има формата на триъгълник. Ограден е от морето и двата ръкава на р. Бояна. Морският бряг е песъчлив и е с дължина 3 km. Той е естествено продължение на единствената пясъчна линия на адриатическото черногорско крайбрежие, дълга 13 km и известна като Велики плаж. Този плаж е неповторим с дюните си, които са единствени за цялото средиземноморско крайбрежие. Островът е орнитолжко средище и местообитание на доста типове чапли и други птици.

Улцинският плаж е известно нудистко място в Европа. Липсата на урбанизация го прави прелъстителен за доста къмпингуващи туристи още от 1973 година Черногорското държавно управление ще развива курортното дело и водните спортове в региона на правилото на публично-частното партньорство.

Град Шкодра е един от най-старите в Албания и е значим културен и стопански център. Днес в него живеят към 86 000 души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР