24-годишният руснка Иля Бабурин е осъден на рекордните 25 години

...
24-годишният руснка Иля Бабурин е осъден на рекордните 25 години
Коментари Харесай

Рекордна присъда: Руснак получи 25 г. затвор за неуспешен палеж на център за набиране на военни

24-годишният руснка Иля Бабурин е наказан на рекордните 25 години в колония със непоколебим режим за несполучлив палеж на център за набиране на военнослужещи. Това е най-тежката присъда по такива каузи в Русия - и то за палеж, който не се е състоял.

Бабурин е задържан през септември 2022 година по обвиняване в опит за образуване на терористична офанзива поради несполучлив палеж на център за набиране на военнослужещи. По-късно са му повдигнати още пет обвинявания: държавна измяна, терористичен акт, присъединяване в активността на нелегално въоръжено формирование и в активността на терористична организация, както и нелегално подслушване, написа  Би Би Си. 

Според плана „ Зона на взаимност “ съдът е признал Бабурин за отговорен по редица членове, в това число за държавна измяна и опит за образуване на терористичен акт. Той ще би трябвало да прекара пет години от 25-годишната си присъда в пандиза, а останалите 20 - в колония с нараснала сигурност.

 Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 2 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите 3 мин. Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите  Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник? 1 мин. Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник?  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси? 2 мин. „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси?  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 2 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите 3 мин. Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите  Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник? 1 мин. Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник?  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси? 2 мин. „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси?  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест

Самият той не се признава за отговорен по обвиняванията. Адвокатът на Бабурин Василий Дубков изиска клиентът му да бъде оневинен.

Максималното наказване, което заплашва 24-годишния Бабурин по пет члена от Наказателния кодекс на Руската федерация, е 30 години отнемане от независимост. На 8 май прокуратурата изиска 26 години затвор.

Как стартира делото на Бабурин

Роденият в Новосибирск Иля Бабурин е на 24 години. Преди да бъде задържан през септември 2022 година, той работи в региона на осведомителните технологии и пътува доста. Съпругата му живеела в Украйна, той постоянно я посещавал, преди да се разделят. Това се случва преди експлоадирането на войната в Украйна, разводът им не е завършен юридичекси. За финален път Бабурин е бил в Украйна през октомври 2021 година

Снимка: iStock

Приятелката на Бабурин Анна споделя,  той е възприел отрицателно нахлуването на Русия в Украйна и е бил срещу войната, макар че не е взел участие в антивоенни акции и манифестации.

На 22 септември 2022 година, ден откакто Русия афишира частична готовност, Бабурин е арестуван в Новосибирск от чиновници на ФСБ и скоро е задържан.

Според версията на следователите Бабурин възнамерява подпалването на центрове за набиране на военнослужещи в Новосибирска област по напътствие на незнайни лица от украинския батальон „ Азов “ (признат за терористична организация и неразрешен в Русия). За тази цел той намира двама причинители и им предава бутилка с коктейл „ Молотов “.

Самият палеж в никакъв случай не се е състоял, а делото даже не съдържа информация за съответния център за набиране на военнослужещи, отбелязва юристът.

Говорителката на съветското външно министерство дефинира като „ налудничави, антируски и нападателни “ думите на английския министър на външните работи

Предполагаемите „ причинители “ Шорин и Орлов (под тези имена те попадат в материалите по делото, те са познати на Бабурин) непринудено са пристигнали във ФСБ и са разказали за това, което Бабурин сякаш е възнамерявал.

Според юрист Дубков това, което се е случило след това, наподобява на провокация към закононарушение от страна на ФСБ. Както споделя той, Бабурин в действителност е предложил на своя прочут Шорин да направи видеозапис на коктейл „ Молотов “, който лети в постройката на службата за военно постъпване, само че след първия диалог той е размислил.

„ Но по това време Шорин към този момент се е свързал с ФСБ и по молба на офицер от ФСБ стартира да убеждава Бабурин да му съобщи коктейл „ Молотов “. Всъщност това е провокация “, споделя юристът пред Би Би Си.

Руските елементи са овладели четири села

Според Дубков след убеждаването Бабурин въпреки всичко е подал на Шорин бутилка с коктейл „ Молотов “. Иля не отхвърля това, акцентира юристът му, само че съгласно него не е вярно това да се квалифицира като подготовка за образуване на терористична офанзива: Бабурин не е склонил Шорин да извърши терористична офанзива, а безчинство.

Нови обвинявания

Година след задържането му той е упрекнат в подпалването на детска музикална школа в Новосибирск, което се случва на 1 юли 2022 година Следователите по делото на Бабурин намерили в телефона му видеозапис на подпалване на някаква постройка, съпоставили го със постройката на музикалното учебно заведение и стигнали до заключението, че става дума за един и същи обект. Така Бабурин се снабдява с още едно обвиняване.

Не е осъществена експертиза на произхода на видеото и няма доказателства, че самият той го е снимал, сподели юристът му.

Той ще улесни идентифицирането на всеки наборник в страната

В същото време палежът е дипломиран като терористичен акт, макар че учебното заведение не е административен обект, при палежа не е потърпевш никой, а материалните вреди възлизат на по-малко от 20 хиляди рубли. Бабурин отхвърля присъединяване си в подпалването.

Шестото обвиняване, което следователите от ФСБ повдигат на Бабурин, е за противозаконен трафик на съоръжение за наблюдаване (чл. 138.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Както самият Бабурин разяснява обвиняването, той е купил GPS, с цел да следи колата, която е щял да наеме, и не е знаел, че в него има микрофон. По думите му той не го е употребявал.

Присъдата на Бабурин е най-тежката измежду сходни случаи.

Съединени американски щати приканват той да бъде освободен

След началото на пълномащабното навлизане в Украйна броят на палежите на центрове за набиране на военнослужещи и други административни здания в Русия внезапно се усилва. Арестуваните за сходни действия в началото са упрекнати по по-леки членове от Наказателния кодекс, като да вземем за пример увреждане на имущество (чл. 167 от Наказателния кодекс на Русия, до 5 години затвор), само че по-късно обвиняванията са преквалифицирани в терористични актове (чл. 205 от Наказателния кодекс на Русия, до 20 години).

По член за терористични дейности съдилищата осъждат подсъдимите на дълги периоди отнемане от независимост.

Продължи да четеш  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР