Широко споделяни постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове

...
Широко споделяни постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове
Коментари Харесай

Паника в мрежата! Лансира се новина, че пращаме войски в Украйна. Каква е истината?!

Широко споделяни постове във Facebook и изявления в разнообразни уеб сайтове внушават, че се възнамерява изпращане на български бойци, които да се борят в Украйна против съветските сили (виж скрийншотовете по-долу).

Твърдение: Подготвя се изпращане на български войски в Украйна
В някои от постовете оповестени във Facebook е показано и решение на Министерски съвет (МС) от 7 март 2023 година, което внушава подготовка за военни дейности.
Решението на Народното събрание (НС), за което става въпрос, е от 15 март 2023 година и е за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване на числеността на запаса за въоръжените сили. Никъде в решението не става дума за изпращане на български бойци в Украйна.
В отговор на въпрос за хипотетичното изпращане на български войски в Украйна министър председателят акад. Николай Денков съобщи на 11 юни:
„ Категорично мога да заявя, че в никакъв случай и по никакъв метод не е обсъждано изпращането на войски в Украйна. Докато аз съм министър-председател, няма и да има такова разискване “.
„ Това са напълно съзнателно популяризирани неистини, с които се цели да бъдат изплашени хората и да се настроят против постоянното държавно управление. Това е неистина, която няма никаква основа.
И в предходното служебно държавно управление, и в сегашното постоянно няма разискване за изпращане на армия. Това е неистина, която беше повторена от госпожа Митрофанова „, сподели Денков.
Ден по-късно министърът на защитата Тодор Тагарев също опроверга изрично популяризираното изказване за изпращане на български войски в Украйна:
„ Призивът ми е и медиите да спрат да популяризират тази пропагандна дезинформационна теза. Няма полемика, няма проекти и подготовка, няма и да има изпращане на български войски за присъединяване във войната в Украйна.
И министър председателят акад. Денков го съобщи, и аз го декларирам. Това е теза, която се популяризира само и единствено в полза на Кремъл от съветски източници и за жалост и от български източници. Това е детайл от хибридната война против България “.
Миналия месец и служебният министър на защитата Димитър Стоянов отхвърли появилите се изказвания , че български бойци ще бъдат изпращани на фронта в Украйна:
„ По време на служебния кабинет Министерство на защитата в никакъв случай не е имало желание и не е предложило на Министерски съвет вземането на решение за предложение към Народното събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна “.
От пресцентъра на Министерството на защитата обявиха, че министърът на защитата Тодор Тагарев към този момент е излязъл с публично мнение по въпроса за изпращане на български войски в Украйна и подчертаха, че това е всичко което може да се каже по въпроса.
Пресцентърът цитира Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, съгласно който обща или частична готовност може да бъде оповестена само от президента на Република България.
По мотив решението на Министерски съвет № 166 от 15 март 2023 година, от Министерството на защитата също подчертаха, че „ на никое място в решението не става дума за изпращане на български бойци в Украйна “.
Заключение
Твърдението, че България възнамерява да изпрати български бойци, които да се борят в Украйна, е НЕВЯРНО . И министър-председателят Николай Денков, и министърът на защитата Тодор Тагарев, и предшественикът му на поста Димитър Стоянов отхвърлят сходна опция, прецизират от БНР. От пресцентъра на Министерството на защитата също опровергаха това изказване.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР