Широк обществен отзвук след падането на ракетата в Полша, която

...
Широк обществен отзвук след падането на ракетата в Полша, която
Коментари Харесай

Страшният член 5: Какво гласи договорът на НАТО

Широк публичен отзив след рухването на ракетата в Полша, която взе два човешка живота. Инцидентът стана на километри от границата с Украйна, където Русия води военни дейности от 24 февруари т.г.

Световните водачи припомниха, че Полша е член на НАТО и следва да бъде предпазена, в случай че е нападната от трета страна. Заговори се за задействане на член 4 и член 5 от Северноатлантическия контракт. Теза, която уплаши мнозина. 

От Русия побързаха с реакцията си и обществено отхвърлиха да носят отговорност за случая. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също изрази подозрение и съобщи, че е малко евентуално ракетата да е изстреляна от Русия. Украинският президент Володимир Зеленски пък непосредствено упрекна Москва и съобщи, че това е „ пестник в лицето “ на провеждащата се в този миг среща на международните водачи от Г-20 в Индонезия.

Полският министър председател свика Съвета за сигурност, увеличи бойната си подготвеност и предизвести, че страната му обмисля задействането на член 4 от Северноаталнтическия контракт. Китай прикани всички страни да запазят успокоение.

Само ден по-късно обстановката се успокои с формалното изказване от НАТО. Ракетата, блъснала Полша, евентуално е била подведен огън на украинската противовъздушна защита, а не съветски удар, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това потуши опасенията, че войната в Украйна може да се придвижи през границата.

Но един значим въпрос пристигна на дневен ред:

Кога се задействат член 4 и 5 от Северноатлантическия контракт и какво гласят.

Северноатлантическият контракт е подписан във Вашингтон на 4 април 1949 година Ратифициран е със закон и признат от 39-ото Народно заседание на Република България на 18.03.2004 година

В контракта е записано: „ Страните по сегашния Договор удостоверяват своята религия в задачите и правилата на Устава на Организацията на обединените народи и желанието си да живеят в мир с всички нации и държавни управления, Решени да пазят свободата на своите нации, тяхното общо завещание и цивилизация, които се основават на правилата на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона. В устрема си да спомагат за повишението на стабилността и благоденствието в Северноатлантическата зона, решени да обединят напъните си за групова защита и за запазването на мира и сигурността, подписват сегашния Северноатлантически контракт. “

Според член четвърти от контракта: Страните по Договора ще се съветват взаимно всякога, когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от тях.

А член пети гласи: Страните по Договора се договарят, че въоръжено нахлуване, подхванато против една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се преглежда като нахлуване против всички тях, в резултат на което те се договарят, че при положение на такова въоръжено нахлуване всяка от тях, упражнявайки правото си на самостоятелна или групова самозащита, прието в член 51 от Устава на Организацията на обединените народи, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като неотложно предприеме, самостоятелно и в съгласие с останалите страни по Договора, такива дейности, каквито счита за нужни, в това число използването на въоръжена мощ, за възобновяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нахлуване и подхванатите като разследване от него ограничения ще бъдат неотложно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива ограничения ще бъде прекъснато, откакто Съветът за сигурност предприеме нужните стъпки за възобновяване и поддържане на интернационалния мир и сигурност, излиза наяве още от подписания контракт. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР