Шестте бежански центъра в България са запълнени на 75%, като

...
Шестте бежански центъра в България са запълнени на 75%, като
Коментари Харесай

Шестте бежански центъра в България са запълнени 75%

Шестте бежански центъра в България са запълнени на 75%, като общо са настанени 2563 чужденци, търсещи протекция, в шестте териториални отделение. Това заяви Мариана Тошева, ръководител на Държавна организация за бежанците (ДАБ) в предаването “12+3 ” на БНР.
За предходната година у нас са подадени над 20 000 молби за банкет на мигранти. Три от центровете  са в София, един в Харманли, който е най-големият и два в Пъстрогор, Свиленград, и село Баня, Нова Загора.
Вече е построена третата сигурна зона в Харманли за малолетни и непридружени лица. Обектът е с финансовата помощ на УНИЦЕФ, приключен е и до края на януари ще бъде оборудван и открит, заяви Тошева. И добави, че центровете за мигранти се нуждаят от поправки за възстановяване на изискванията за банкет.
" Съществуващите центрове са извънредно амортизирани, изключително центъра в Овча купел, където има сигурна зона за непридружени малолетни, само че за там и другите два ни би трябвало финансов запас и имам вяра, че подобен ще бъде пожелан Европейска комисия ", сподели Тошева.
За 2023 година в България са подадени максимален брой молби, откогато съществува ДАБ, от 31 години, това са 22 515 молби за протекция.
Тошева разяснява, че у нас има близо 16 000 производства за 2023 година на лица подали молба за протекция,  почнала е процедура, само че в границите на 6 месеца, една част от чужденците са напуснали страната
“Нямаме визия в каква посока са тръгнали. Някои са в Австрия и това е известно с помощта на системата Евротаг, в която България взе участие, и имаме ангажимент за снемаме отпечатъци на лицата, поискали протекция в България “, изясни Мариана Тошева.
Тя разяснява, че се интерпретира и спекулира към информацията за хванатите 6000 чужденци Австрия и се твърди, че ще бъдат върнати в България.
“В последните няколко дни започнаха тълкования на статистическа информация, действително обстоятелствата демонстрират, че Австрия е изпратила през 2023 година към България поръчка за противоположен банкет 193 чужденци, от които до края на годината е върнала, по регламента Дъблин, 113. Всякаква друга информация всява суматоха и страхове ”, разяснява ръководителят на ДАБ.
И добави, че у нас са върнати 113 лица, които са с обновена процедура и са настанени в българските центрове. 
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР