Шестият ден от Откритото първенство на Австралия ще ни предостави

...
Шестият ден от Откритото първенство на Австралия ще ни предостави
Коментари Харесай

Пет мача от ден №6 на Australian Open, които не бива да пропускате


Шестият ден от Откритото състезание на Австралия ще ни даде голям брой завладяващи борби както при мъжете, по този начин и при дамите. Разбира се, вниманието ще бъде ориентирано най-много към дуела сред Григор Димитров и Новак Джокович, само че той надалеч не е единственият, който ще си коства да бъде проследен.

Анди Мъри – Роберто Баутиста Агут (четвърти мач на Margaret Court Arena, не преди 10:00)

Няма по какъв начин да не си напомним последния мач сред двамата, който през днешния ден наподобява още по-невероятен. След като Мъри разгласи, че това най-вероятно ще е последният конфликт в кариерата му поради хроничната контузия в бедрото, той и Баутиста Агут предложиха на почитателите петсетово шоу, след което Мъри даде сърцераздирателно изявление, което изглеждаше като последно „ Сбогом “ с почитателите в Мелбърн.

Четири години по-късно обаче сър Анди продължава да е част от Тура, като стигна до трети кръг след титанични конфликти с Матео Беретини и Танаси Кокинакис, чиято обща дълготрайност бе повече от 10 часа. От своя страна обаче Баутиста Агут обаче продължава да е измежду елита на мъжкия тенис, а в предходния кръг реализира поврат от 0-2 сета против Брендън Холт.

Линда Фрухвиртова – Маркета Вондроусова (трети мач на 1573 Arena)

Маркета Вондроусова отстрани Онс Жабур във втори кръг, записвайки първата си победа над тенисистка от Топ 10 на Големия шлем. Чехкинята пропусна огромна част от предишния сезон поради травма в китката, само че стартира новата година на равнище, достигайки до четвъртфинал на WTA 500 шампионата в Аделаида. Световната №86 е триумфирала в четири от петте случая, в които е достигала до трети кръг на „ мейджър “, само че загуби последния си подобен дуел – против Арина Сабаленка в Мелбърн предходната година.

В същото време Линда Фрухвиртова продължава да пази реномето си на бъдещата звезда на чешкия тенис. Световната №82 стартира присъединяване си на Australian Open с чисти победи над представителките на домакините Джейми Фурлис и Кимбърли Биръл. Фрухвиртова не бе записвала победа в съществена скица от триумфалния за нея WTA 250 шампионат в Ченай през септември, само че в този момент е напълно покрай първия си осминафинал на Големия шлем.

Андрей Рубльов – Дан Еванс (втори мач на Margaret Court Arena)

Един от най-интересните мачове от съботната стратегия ще опълчи шестия в схемата Андрей Рубльов и Даниел Еванс. Очаква ни конфликт на стилове, в който силовата игра на руснака от главната линия ще бъде изправена против бързите рефлекси при мрежата, които са измежду най-силните страни на британеца.

И двамата се стремят към третия си осминафинал в Мелбърн, като досега салдото в съперничеството им е 3-3. Еванс обаче има единствено една победа против тенисист от Топ 10 на Големия шлем – против Марин Чилич във втори кръг на Откритото състезание на Австралия през 2017 година

Арина Сабаленка – Елиз Мертенс (трети мач на Margaret Court Arena)

Арина Сабаленка се намира в най-хубавата си форма от доста време насам, като няма изгубен сет в досегашните си шест мача от началото на сезона. Белорускинята завоюва купата в Аделаида, а на Australian Open записа чисти победи над Тереза Мартинцова и Шелби Роджърс. Сабаленка ще опита да доближи до трети следващ осминафинал в Мелбърн, като това е най-хубавото ѝ класиране в шампионата досега.

Мертенс обаче също се показва мощно на Откритото състезание на Австралия. Белгийката реализира поврат против Гарбине Мугуруса в първи кръг, след което отстрани Лорън Дейвис, която няколко дни по-рано завоюва купата в Хобарт. Мертенс е достигала до третия кръг на Големия шлем и е спечелил 12 от тези дуели, а салдото ѝ в Австралия е 4-1.

Преди утрешния им мач статистиката несъмнено е на страната на Сабаленка. Белорускинята завоюва последните си пет мача против Мертенс, като салдото в съперничеството им е 6-2.

Григор Димитров – Новак Джокович (четвърти мач на Rod Laver Arena, не преди 10:00)

Мачът, на който всички почитатели на първата ни ракета се надяваха след изтеглянето на жребия за Australian Open. Новак Джокович продължава да бъде малтретиран от контузия и имаше потребност от здравно спиране против Енцо Куако, само че все пак записа две безапелационни победи в Мелбърн. Срещу французина обаче Джокович загуби сет против квалификант или „ лъки неудачник “ на Големия шлем едвам за четвърти път в кариерата си (Ролан Гарос 2007, US Open 2009 и 2021, Australian Open 2022).

От своя страна Димитров се намира в чудесна форма от началото на сезона. Българинът не даде сет на Аслан Карацев и Ласло Джере, а преди този момент записа чисти победи над Давид Гофен на United Cup и Борна Чорич на демонстративния шампионат Kooyong Classic. Първата ни ракета е измежду дребното тенисисти, които могат да се похвалят с най-малко една победа против Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, а най-хубавото му класиране на Australian Open е полуфиналът през 2017 година

До момента обаче статистиката е напълно в интерес на Джокович. Той и Димитров са играли един против различен 10 пъти, като българинът завоюва единствено един път – на Мастърс шампионата в Мадрид през 2013 година Последният им дуел бе на полуфинала на ATP 1000 конкуренцията в Париж през 2019, където Джокера се наложи със 7-6(5), 6-4.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР