Шестима напуснали и един изключен - такава е равносметката от

...
Шестима напуснали и един изключен - такава е равносметката от
Коментари Харесай

Знакови лица в ДСБ напуснаха партията заради Атанасов или бяха изгонени - пак от Атанасов

Шестима напуснали и един изключен - такава е равносметката от последните дни за положението на партийния актив на ДСБ - една от трите обединения в обединяването " Демократична България ". Най-напред ръководителят на структурата в столичния регион " Лозенец " Елена Спасова заяви през профила си във " Facebook ", че е изключена от партията. Ден по-късно някогашният заместник-председател на ДСБ Цецка Бачкова, която бе и кандидат за лидерската позиция на партийните изборите през февруари тази година, разгласи, че напуща групировката.

За изгубения смисъл и изолацията
С обявата си във " Facebook " Цецка Бачкова изясни напускането си с думите, че ДСБ се е отклонила от огромните цели и верния път. " В последната година, след редица неприемливи за мен политически дейности, аз последователно, само че окончателно изгубих тази религия, изгубих търпението си към подлостта, изгубих толерантността си към лъжата. Не желая и не мога повече да бъда заслон на подмяната. (...) Днес взех сложното решение да не бъда повече безгласен съизвършител в превръщането на ДСБ в маргинализиран придатък и комфортна патерица на по-амбициозни политически сили, за жал даже неотговарящи на идеологията и правилата, зад които аз твърдо още заставам ", написа Бачкова.
 

 
Тя уточни, че както тя, по този начин и други членове на групировката, са изключени от процеса на взимане на решения и са изолирани. " Понасяме отговорност за решения, в които даже не сме взели участие ", сподели Бачкова, като даде за образец точно обединението на ДСБ с Българска социалистическа партия в държавното управление " Петков ". По думите ѝ в партията е победило апаратното, а тя и сътрудниците ѝ са изгубили смисъл да се пробват да трансформират нещо.

Двете дами представляваха част от вътрешната съпротива в ДСБ, която през последната година мощно се опълчи на решението на управлението на партията да взе участие в управническа коалиция с Българска социалистическа партия. Заедно с тях от партията излизат още някогашни и сегашни управителни лица - някогашният ръководител на вътрешния арбитраж Иван Димитров, Жени Шиер (шеф на изборния щаб в София), Емил Димитров (председател на 24 МИР София) и Ануш Езегелян.
 
Бачкова беше два пъти народен представител от " Демократична България " в 45-ото и 46-ото Народно заседание, само че за изборите през ноември 2021 година беше отстранена от второто място в кандидатдепутатските листи и сменена от общинския консултант Иво Божков. Това провокира недоволството на регионалната организация, съгласно която смяната е била направена " в последния миг и по еднолично решение на ръководителя на партията, без каквото и да е координиране със структурите и управителните органи ".
 
След решението на Атанасов, Бачкова отхвърли да взе участие на изборите като претендент от друга листа, а няколко месеца по-късно застана в спор за лидерското място с него. През февруари обаче Бачкова загуби борбата против Атанас Атанасов, откакто той беше избран отново за ръководител на партията с 288 гласа, а Бачкова събра общо 199 гласа.
 
Жени Шиер и Емил Димитров обосноваха решенията си също с изявления в обществените мрежи. Според Шиер в ДСБ е почнал развой на чистка на неуместните членове, а по думите на Димитров ДСБ е станала " тресавище на безконечното нагаждачество и на устрема за трудоустрояване на лоялни клакьори ".

От ДСБ разясниха напускането на Бачкова и други управителни фрагменти сбито. Тезата на управлението на " Демократи за мощна България " е, че нито една от гореспоменатите персони " не е била лишавана от информация, изваждана или ограничавана да взе участие в ръководството на ДСБ ".

От претендент за ръководител до изключен член
През почивните дни един от най-яростните вътрешнопартийни съперници на Атанас Атанасов - Елена Спасова, написа във " Facebook ", че е изключена поради " уронване на престижа на партията с изложение на инакомислието си ". Тя не показва какво стои зад тези думи, само че съгласно думите на шефа на вътрешния арбитраж на ДСБ Иван Димитров, представени от в. " Сега ", става дума за " от дълго време несъвместими прояви с партийните правила и с устава " и съответно нейни изявления против Украйна. Димитров показва, че тя е имала несъгласия с партийното управление, които били изразявани и посредством обществени нападки, а това било еднакво на нападки против цялата партия и нейната политика.
 

 
От управлението на партията показват пред " Дневник ", че против Спасова е имало доста тъжби пред арбитражната комисия, някои от които датирали отпреди една година, само че решението е било взето едвам в този момент. По думите на представител на групировката в този случай " уставът и демократичните правила в ДСБ са повече от спазени ".

В обявата си Спасова показва, че на първо време ще апелира пред цялостния състав на арбитража. Първоначално тя също се беше кандидатирала за ръководител на ДСБ, само че след това се отдръпна в интерес на Цецка Бачкова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР