Шестима кръводарители дадоха кръв в първия ден на благотворителната кампания

...
Шестима кръводарители дадоха кръв в първия ден на благотворителната кампания
Коментари Харесай

Шестима души дариха кръв в първия ден от акцията „Усмихни сърце“

Шестима кръводарители дадоха кръв в първия ден на благотворителната акция „ Усмихни сърце “, която започва в Отделението по трансфузионна хематология на Областната болница в Пазарджик. Три дами сложиха начало на акцията. Любов Димитрова, Лидия Сугарева и Елица Янкова пристигнаха, с цел да кръводарят още преди началото на работния ден, оповестиха от Кръвна банка.

„ Провеждаме тази акция за четвърти път, само че тази година тя е отдадена освен на Георги Арнаудов, а на още едно прелестно момче, което към този момент не е тук - Ангел Здравков. Искаме да покажем, че младежите можем да вършим положителни каузи и да оказваме помощ на нуждаещите се “, изясни един от уредниците на акцията - Стойчо Папазов, който подари кръв за шести път. Той прикани повече доброволци да се включат в акцията, тъй като по този начин освен се оказва помощ на бебета, родилки и заболели хора, а и кръводаряването е потребно за здравето на донора.

„ Нека бъдем по-добри и да оказваме помощ даже на непознати хора! Нека спасяваме животи! Дарената кръв няма цена както другарството, любовта и човешкия живот. Нуждаем се от повече човещина “, добави още Стойчо Папазов.

Георги и Ангел са едни от най-хубавите другари на Стоичко Стоицов и той не желае имената им да бъдат забравени. Затова на рождения ден на Георги той също подари кръв.

„ Поставяме началото на акцията „ Усмихни сърце “ на 10 октомври, тъй като на този ден е роден Георги. Призовавам пазарджиклии да са съпричастни и също да дарят кръв и по този начин да станат част от една добра идея! Акцията по кръводаряване ще завърши на 8 ноември - именния ден на Ангел. Той също е бил кръводарител. Тежко ни е, че го загубихме по толкоз ужасяващ метод, само че в никакъв случай няма да го забравим. И кръводарителската акция „ Усмихни сърце “ към този момент ще е за двамата ни другари. Всяка година по това време ще даряваме кръв и ще усмихваме други сърца “, изясни Стоичко Стоицов.

В акцията за втора поредна година се включи и Стоян Нориев, който е дълготраен непринуден кръводарител.

Началникът на Отделението по трансфузионна хематология доктор Ваня Стоева благодари на уредниците на акцията „ Усмихни сърце “ и изрази вяра, че тази година в нея ще се включат повече доброволни кръводарители.

3779 са дарилите кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик през миналите 9 месеца. Броят им е с 82-ма по-малко от 2022 година, когато за същия интервал кръводарителите са били 3861. Трайна наклонност остава донорите да са повече мъже. Дарилите от началото на годината кръв представители на мощния пол са 3025, а дамите са едвам 754. 88 са доброволните кръводарители през 2023 година При останалите случаи става въпрос за така наречен родствено кръводаряване, демонстрира статистиката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР