Шест страници от МВР, осем страници от ДАНС и неизвестно

...
Шест страници от МВР, осем страници от ДАНС и неизвестно
Коментари Харесай

Прокуратурата се оплака, че не е получила почти никакви данни по списъкa на Кирил Петков 

Шест страници от Министерство на вътрешните работи, осем страници от ДАНС и незнайно количество информация от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

Това е размерът на данните, които Върховната касационна прокуратура е получила до момента във връзка с общо 19-имата души, посочени в листата на премиера Кирил Петков, който той съобщи на държавното обвиняване.

Това оповестява пресцентърът на прокуратурата във вторник с уточнението, че “липсата на информация от органите на Министерство на вътрешните работи сочи, че същите не са подхванали нужните по закон дейности по откриване на вероятно осъществени закононарушения от лицата, посочени от господин Кирил Петков ”.

“След разбор на постъпилите досега материали се открива, че във връзка с част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация ”, прибавят от ВКП, припомняйки, че органите на Министерство на вътрешните работи са тези, които следва да разкриват закононарушения.

В известието се показва още, че висшите прокурори към този момент не са полутили никаква информация от ГДБОП и Национална агенция за приходите, макар че крайният период за изпращането ѝ е изминал на 17 февруари.

Въпросният лист беше, откакто по самодейност на основния прокурор Иван Гешев беше свикан на разпит дружно с началничката на кабинета си Лена Бориславова.

Привикването им в държавното обвиняване стана във връзка среща сред тримата, на която Гешев твърди, че министър-председателят му е загатнал "имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната ". Впоследствие основният прокурор беше сезирал ВКП и тя прикани Петков и Бориславова.

При появяването си в прокуратурата предишния четвъртък министър председателят съобщи пред медиите, че предава на проверяващите лист с 19 имена на известни персони, за които съгласно него има обществени подозрения за присъединяване им в корупционни и други незаконни схеми.

Сред посочените в него са някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от Движение за права и свободи, глобен от Съединени американски щати за корупция, Делян Пеевски, търсеният в предишното за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с някогашната силова формация СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и някогашният шеф на столичното разследване Петьо Петров-Еврото.

След визитата си в прокуратурата Петков повтори, че описът му е съдържал 19 души,, визирайки основния прокурор Гешев. Изказването му беше отпратка към в края на януари, че "хората, които са основата на корупцията в България, са несъмнено 20 индивида ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР