Шест от деветте фонда за задължително допълнително пенсионно осигуряване са

...
Шест от деветте фонда за задължително допълнително пенсионно осигуряване са
Коментари Харесай

Шест от фондовете за втора пенсия са с отрицателна доходност

Шест от деветте фонда за наложително в допълнение пенсионно обезпечаване са с негативна рентабилност за интервала 30 юни 2020 година - 30 юни 2022 година, демонстрират последните данни на Комисията за финансов контрол, написа segabg.com. Над рецесията плуват главно дребни фондове, които не са показателни за общото положение на пазара.
Доходността на универсалните фондове за последните 24 месеца варира до минус 2,29. Фондът с максимален пазарен дял - " Доверие ", е с минус 1,60. Вторият - " Алианц ", е с минус 0,11. " ДСК-Родина " е с минус 2,24, " Съгласие " - с минус 2,29, " ОББ " - с минус 0,01, а " Топлина " - минус 1,74. " ЦКБ-Сила " е с 2,72 резултат, " Пенсионноосигурителен институт " е на плюс с 1,5, а " Бъдеще " е с 0,99.
При доброволните, където са осигуровките за трета пенсия и рестриктивните мерки за вложения са по-леки, картината е много по-добра - тук единствено два фонда имат негативна рентабилност ( " Доверие " - минус 1,13 и " ДСК-Родина " - минус 1,15), а има и фонд, постигнал рентабилност от 8,75 - " Съгласие ". " Алианц " е с 0,64, " ОББ " - с 0,71, " ЦКБ-Сила " - с 5,22, " Бъдеще " - с 2,45, " Топлина " - с 1,16, а " Пенсионноосигурителен институт " - с 2,61.
Половината от вложенията и балансовите активи на универсалните фондове са в дългови скъпи бумаги, издадени или обезпечени от страни или техните централни банки, от ЕЦБ, Европейска инвестиционна банка или интернационалните финансови организации - 50,46% за деветте фонда, като по обособените фондове делът на този вид вложения варира от 16 до 65%. На последващо място по значителност са вложенията в акции, дялове, варанти и прочие - 38,57%, като тук делът им в обособените фондове варира от 26 до 55%. Данните са от последната информация на КФН, която демонстрира картината към 31 март.
9 месеца след историческия миг, в който настъпи етапа на погашение от втория дирек на пенсионната система у нас, към момента напълно малко българи са се възползвали от правото си на втора пенсия. Това е разбираемо за тази начална фаза, която настъпи предходната есен първо за дамите, родени при започване на 1960 година (право на втора пенсия се придобива при навършване на възрастта за трета категория труд, без значение на стажа).

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР