Шест години след олимпиадата (през 2016 г.) Международният олимпийски комитет

...
Шест години след олимпиадата (през 2016 г.) Международният олимпийски комитет
Коментари Харесай

Официално: Милка Манева е сребърен медалист от Лондон`2012

Шест години след олимпиадата (през 2016 г.) Международният олимпийски комитет удостовери наказването на шампионката в категория до 63 кг на шампионата по повдигане на тежести Мая Манеза от Казахстан. Втората в общото класиране Светлана Царукаева от Русия също е дисквалифицирана за допинг, заяви сътрудник на.
Така смолянчанката Милка Манева стана сребърна медалистка с дуел от 233 кг, а олимпийска шампионка е канадката Кристин Жирар с 236 кг.
Едва неотдавна обаче ръководителят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова изпрати публично писмо до Българската федерация по повдигане на тежести (БФВТ) за преразпределянето на медали.
„ Международният олимпийски комитет документално ни осведоми, че в резултат на взетите решения за дисквалификация на Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, които са се класирали надлежно на първо, второ и четвърто място в надпреварите по повдигане на тежести, дами, 63 кг. на игрите на ХХХ Олимпиада, Лондон 2012, Милка Манева в този момент е класирана на второ място в тази дисциплинираност.
За да се пристъпи към преразпределянето, според новото класиране, апелирам Милка Манева да изпрати в БОК дипломата, извоювана за петото място, най-късно до 4 май т.г., която ние ще предоставим назад на МОК. След което МОК ще пристъпи към процедура за преразпределяне на медала колкото е допустимо по-бързо “, написа Костадинова на БФВТ.
„ Въпросът е, че отново чакаме. Това е писмо, с което уведомяват нашия, Българския олимпийски комитет всички, които са наранени от решенията за категория 63 кг. На мен ми желаят дипломата, на която написа, че съм пета. И би трябвало да я върна. На тази, която има орден, са й писали, че би трябвало да си върне медала. Всичко това би трябвало да се върне в Международния олимпийски комитет, да се събере комплектът и да го преразпределят към хората, които го чакат. Това съгласно мен ще отнеме още време “, разяснява Милка Манева.
Фактически към този момент публично е прието, че тя е втора на олимпийските игри в Лондон от 2012 година
Преди дни от уеб страницата на МОК бе отстранено името на рускинята, само че на името на Милка Манева все е маркирано бронз, а не сребро.
„ Вероятно обновяват с несъмнено забавяне уеб страницата на МОК, по тази причина към момента моето име се води с бронз. След мен е мексиканката, която би трябвало след преразпределението на местата да е с бронз, а нея още я няма вписана. Оттук-насетне следва от МОК да се прати на Българския олимпийски комитет формален документ с протокол от надпреварата с новото класиране, което да бъде изпратено на Федерацията по повдигане на тежести “, добави Манева.
Две години минаха от първото известие до момента. Спортистката се надява в границите на 2-3 месеца всичко да бъде финализирана цялата процедура по преразпределението на медалите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР