Шест години след атентата от 14 юли 2016 г. в

...
Шест години след атентата от 14 юли 2016 г. в
Коментари Харесай

Старт на делото за терористичния акт в Ница през 2016 г.

Шест години след атентата от 14 юли 2016 година в Ница в Специалния съд в Париж започва нов ексклузивен развой за тероризъм. Предвижда се процедурата да продължи над три месеца, съобщи Франс прес.

Пред правораздаването се изправят осем обвинени, добавя " Дарик ".

Атентаторът от Ница пратил есемес с претенции за " повече оръжие " преди офанзивата.

При нападението, осъществено вечерта в деня на националния празник на крайбрежната алея в Ница, загинаха 86 души, измежду които 15 деца, а ранените бяха над 450. Това бе вторият по брой на жертвите атентат на френска земя след офанзивите от 13 ноември 2015 година

Символично е, че новият развой ще протече в залата, построена особено за процеса за атентатите от 13 ноември. Залата е в рамките на правосъдната палата в Париж.

Към края на август като граждански ищци се бяха конституирали общо 865 души, а други може да създадат това по време на правосъдните съвещания. За тези, които нямат опция да дойдат в Париж, процесът ще се излъчва в конгресния замък " Акрополис " в Ница.

Процесът ще бъде белязан от отсъствието на причинителя - 31-годишния тунизиец Мохамед Лауайеж-Булел. На 14 юли 2016 г. той се вряза с 19-тонен камион в тълпата, събрала се да гледа празничните фойерверки и концертите, проведени вечерта на фамозния крайбрежен бул. на Ница. Атентаторът бе убит от полицията.

Отговорност за нападението тогава пое " Ислямска страна ", само че следствието не откри директна връзка сред причинителя и джихадистите.

Магистратите от Специалния съд под председателството на Лоран Равио ще се произнесат за възможната виновност на седем мъже и една жена на възраст от 27 до 48 години - хора от обкръжението на Лауайеж-Булел или хипотетични медиатори в трафика на оръжия, изпращани на причинителя. Трима от тях - Рамзи Кевин Арефа, Шокри Шафруд и Мохамед Грайеб, са упрекнати в незаконен терористичен сговор.

Първият като рецидивист може да получи доживотна присъда, другите двама - по двайсет години затвор. Останалите петима обвинени - Маским Селадж, Ендри Елези, Артан Хенадж, Бпахим Триту и Енкеледжа Засе, са упрекнати в незаконен сговор и нарушавания на законодателството за оръжията. Те може да бъдат наказани на 5 до 10 години отнемане от независимост.

Само трима от обвинените ще се намират в особено особената зона в правосъдната зала за арестуваните лица. Четирима ще се явят в залата като свободни жители, само че под правосъден надзор. Срещу осмия - Брахим Триту, е издадена заповед за арест заради нарушение на мярката за неотклонение. Според юриста му той е арестуван в Тунис.

Предвид това, че нападателят е мъртъв, а подсъдимите не са упрекнати в съучастничество в убийства, мнозина от гражданските ищци споделят, че " не чакат кой знае какво "  от идния развой, отбелязва Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР