Шенген, еврозона, съдебна реформа. Управляващите заявиха сериозни реформи, но три

...
Шенген, еврозона, съдебна реформа. Управляващите заявиха сериозни реформи, но три
Коментари Харесай

Пеевски даде ясна хронограма. Как се случват реформите в съдебната система

Шенген, еврозона, правосъдна промяна. Управляващите обявиха съществени промени, само че три месеца по-късно новият антикорупционен закон провокира рецензии. От знак на корупцията депутатът Делян Пеевски се трансформира в мотор на измененията в правораздаването. Случва ли се правосъдната промяна в България?

Няма смяна във връзка с антикорупционното законодателство в България. Това сподели в изявление за Студио България на Свободна Европа Крум Зарков , някогашен длъжностен министър на правораздаването и консултант по правните въпроси на президента Румен Радев .

" За последните три месеца по нито една от тематиките не се следи прогрес. Даже има оттегляне ", сподели Зарков.

От приемането на в региона на правосъдната система зависи отпущането на оставащите близо 9 милиарда лв. от Плана за възобновяване за България. Другият огромен залог е участието в Шенген, което ще бъде разисквано в Европейски Съюз през декември.

Като длъжностен министър (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които вкарват мeханизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници при данни за осъществени от тях закононарушения. Те бяха гласувани на първо четене от предходното Народно заседание.

Механизмът за следствие на основния прокурор към момента не е признат дефинитивно. Според Крум Зарков " промените не се случват ".
Най-важното от изявлението " Нищо не се случи за последните три месеца и половина, откогато встъпи новото болшинство. Механизмът за следствие на основния прокурор беше блокиран. КПКОНПИ беше опорочена, а конституционната промяна беше замъглена от въпроси, които нямат общо със правосъдната промяна, свързани с националния празник, регулаторите и така нататък " " Механизмът на Комисията за противопоставяне на корупцията би трябвало да дава отговор на два критерия – да има проверяващи функционалности и да бъде предпазен от политическа взаимозависимост. По този втори критерии механизмът за избор подухва на мисълта, че тази комисия ще се политизира излишно ". " Помня с какви фанфари беше признат Законът за следствие на основния прокурор и оглушителното безмълвие, с което беше замразен ". " Конституционната промяна е запушена. Макар че през днешния ден (вторник – бел. ред.) господин Пеевски даде ясна хронограма за това какво и по какъв начин ще се случва ". Закон от " листче в залата "
" Няма прогрес във връзка с смяната на правосъдното законодателство “, сподели някогашният длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков. По думите му пътят за това е бил начертан. „ За последните три месеца по нито една от тематиките не се следи прогрес. Даже има оттегляне “, сподели Зарков.

Според него „ апотеозът беше приемането на механизма за следствие на основния прокурор, който беше признат по време на служебното държавно управление. Самият механизъм беше блокиран със законодателни промени от новото болшинство “.

Според някогашния правосъден министър промяната в антикорупционната комисия е опорочена.

„ Изненада беше, че закон, по който две години и половина се разсъждаваше, в последна сметка беше изчетен от листче в зала, с цел да получим резултата, който в последна сметка имаме “, сподели Зарков.

Основните промени в закона при второто четене предложи някогашният ръководител на правната комисия в Народното събрание Стою Стоев (ПП-ДБ), четени от по време на съвещанието на правната комисия. По думите на Зарков това е " прекомерно значима тематика, с цел да бъде решена по този метод ".

Според него " конституционната промяна е запушена ", само че глобеният за корупция по световния Закон " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е дал " ясна хронограма за това какво и по какъв начин ще се случва “.

Очаква се измененията в конституцията да бъдат гледани от депутатите на 6 октомври. Във вторник Пеевски сподели, че " действителното първо четене [на измененията в Конституцията] ще бъде на 6 декември, по-късно - на 13 декември, ще има Комисия по конституционни въпроси, на 14-ти ще е второ четене, а на 15 декември ще е трето четене на Конституцията ".
Реформа на службите
Ако се вършат промени в службите, те би трябвало да бъдат ясно декларирани и гласувани от Народното събрание, сподели Зарков. " Сега имаме непрестанно обвиняване, че службите ни са пробити ", сподели Зарков.

От месеци ръководещите и президентът Радев са в конфликт за това кой би трябвало да ръководи специфичните служби. Сегашните шефове на служби бяха назначени по време на ръководството на служебното държавно управление на Радев. За да бъдат освободени още веднъж е нужен негов автограф.

В събота съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков сподели, че саТова предизвика ДАНС да го упрекна в непросветеност. В изявление за Нова телевизия Петков сподели, че могат да бъдат направени структурни промени в службите и даде образец с ДАНС, в която " има към 2200 чиновници ".

Според Крум Зарков " числеността на ДАНС е държавна загадка ". По думите му изнасянето на такава информация " може да се смята за закононарушение ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР