Схема за източване на НОИ чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране

...
Схема за източване на НОИ чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране
Коментари Харесай

Бивша служителка на НОИ източила 3 млн. лева чрез пенсионна схема

Схема за източване на Национален осигурителен институт посредством подправени удостоверения за пенсиониране разкриха Икономическа полиция и Районна прокуратура – Пловдив. По първични данни вредите за държавния бюджет възлизат на 3 млн. лв., само че се чака в хода на следствието сумата да набъбне, заяви във вторник районният прокурор Чавдар Грошев.

Схемата е работила от 2016 година и е била измислена и осъществена от 62-годишна някогашна служителка на Национален осигурителен институт, която е напуснала системата през 2009г., след което развивала частна процедура.

Съучастници са били нейната щерка ѝ мъжът, с който живеела на фамилни начала.

Жената се представяла за професионален съветник по правене на цялостна документи за пенсиониране. Набрала много клиенти, на които не им достигал застрахователен стаж и давали на ръка крупни суми с цел да придобият нужните “точки “ за пенсия, като обещавала цялостно обслужване.

Вместо това обаче, тя задържала парите за себе си, а посредством фалшифицирани пенсионни бланки и печати на от дълго време прекратили активност компании, съставяла документите, сякаш доказващи изчезналия трудов стаж. Подправяни са и доста трудови книжки.
Някои от клиентите ѝ в действителност почнали да получават пенсии, само че множеството чакали на вятъра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР