Шефовете на водещите европейски телекоми се обявиха категорично против обсъжданите

...
Шефовете на водещите европейски телекоми се обявиха категорично против обсъжданите
Коментари Харесай

Европейските телекоми предупреждават: ЕС може да изостане заради нови регулации

Шефовете на водещите европейски телекоми се оповестиха изрично срещу обсъжданите от евроинституциите промени в Кодекса за електронни известия.

Правилата в телеком бранша се трансформират един път на 10 години и поправките на процедура обрисуват бъдещето на бранша за дълъг интервал от време. Точно сега текат разискванията на новите текстове в кодекса.

Водещите телекомуникационни оператори обаче този път са безапелационни, че има действителна заплаха еврочиновниците да попречат на развиването на високотехнологичния бизнес и да забавят вложенията в обезпечаването на нови и по-модерни услуги за жителите на Евросъюза.

„ Европейската комисия приказва доста за нововъведения, само че на процедура не ги стимулира; за разлика от политиците в Съединени американски щати, Южна Корея, Япония и Китай. И последствията са забележими – иновационните технологии, основани в Европа в последните 10 години, се броят на пръстите на едната ръка. Сега е моментът тази отрицателна наклонност да се промени, защото европейските институции са в развой на привършване на плана на телекомуникационно законодателство на идващото десетилетие. Подкрепям напъните на българския еврокомисар госпожа Мария Габриел в тази посока и се надявам както тя, по този начин и българското председателство да спомогнат интензивно това да се случи “, разяснява Атанас Добрев – основен изпълнителен шеф на VIVACOM.

С публична позиция по проектопромените излезе Асоциацията на европейските телеком оператори (EТНО), която сплотява най-големите и новаторски оператори на континента.

" Като основни изпълнителни шефове и президенти на водещите европейски телекомуникационни компании ние сме изявени покровители на упоритостите, обрисувани в Стратегията за обединен дигитален пазар за Европа (Digital Single Market (DSM) Strategy). Европа се нуждае от среда, която поддържа нововъведенията, носи изгоди за потребителите и спомага растежа на вложения в изискванията на конкурентна световна стопанска система. Днес ние сме надълбоко загрижени по отношение на статута на политическите договаряния сред европейските институции по отношение на Кодекса за електронните известия ", се споделя в позицията на EТНО.

Според организацията сега дебатът по измененията се е отдалечил фрапантно от първичните политически и регулаторни проекти кодексът да бъде ориентиран към „ стимулиране на вложенията във високоскоростни широколентови мрежи и реализиране на пореден метод на единния пазар във връзка с политиката в региона на радиочестотния набор и неговото ръководство “ .

Телекомите са безапелационни, че единствено по този начин биха били реализирани по-високи равнища на разрастване на високоскоростни мрежи и 5G в интерес на европейските жители и бизнес.

" Телекомуникационните компании, подписали този документ, сме нараснали вложенията си до 29,2 милиарда евро годишно в ЕС-28 и сме водачите на континента в развиването на мрежите и нововъведенията в услугите. Ако обаче Европа желае да отговори на световната конкуренция и да сътвори плануваното общество на гигабитов интернет (Gigabit Society), политическите и регулаторни условия би трябвало да обезпечат на пазарите амбициозни правила за поддръжка на вложенията и по-голяма предвидимост, въздържайки се от регулаторна интервенция ", се споделя в мнението на водещите оператори.

Според ЕТНО през днешния ден, за жалост, няма сигнали, че Кодексът ще реализира първичната си цел и ще поддържа нужните вложения.

" Напротив, налице е слаб прогрес във връзка с значително значими ограничения за улеснение въвеждането на 5G, свързани с по-разумно ръководство на спектъра и по-продължително времетраене на разрешенията. Кодексът също по този начин не съумява да поддържа сполучливите модели за вложения в оптични мрежи, посредством стимулиране на взаимните вложения и комерсиалните съглашения, свързани с тях. Кодексът не дава задоволително пространство за нововъведения и поредни стандарти за отбрана на потребителите при сходни услуги. В допълнение, анализаторите и вложителите са обезпокоени от опциите за регулаторна интервенция във връзка с така наречен „ олигополи “ и цените, в случай, че първичното предложение на Европейската комисия се характеризираше с повече регулаторна сигурност и по-добри капиталови условия ", се споделя още в позицията на ЕТНО.

Водещите телекоми приканват европейските институции незабавно да насочат вниманието си към минусите на проектопроменитете и да върнат първичните хрумвания. Според тях Кодексът би трябвало да поведе европейските жители и бизнеса към цифровото бъдеще, като даде опция на Европейския съюз да бъде отпред на мощната промяна, която ще преживеем през идващите 10 години.

" Считаме, че европейските законодатели не би трябвало да одобряват текст, който не дава отговор на първичните цели. По тази причина не следва да се дава никакво единодушие за каквито и да било законодателни ограничения, забавящи цифровите вложения ", заявават от асоциацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР