Шефовете на Британския музей забраниха древни останки от експозицията да

...
Шефовете на Британския музей забраниха древни останки от експозицията да
Коментари Харесай

Британският музей забрани думата „мумия“ за древни останки

Шефовете на Британския музей не разрешиха антични остатъци от експозицията да се назовават „ мумия “. Мотивът им е, че „ не желаят да обидят мъртвите египтяни “.
Може да наподобява невероятно да нараниш възприятията на 3000-годишен мъртвец. Но пробудените шефове на музея са спрели да употребяват думата „ мумия “, с цел да опишат останките на античните египтяни, всичко това в името на „ уважението “, написа Daily mai. Според ръководещите музея терминът е дехуманизиращ за починалите и – несъмнено – съдържа лек исторически колорит - нежелателно връщане към колониалното минало на Англия. Фразата, която в този момент се смята за политически допустима, е „ мумифициран човек “ или „ мумифицирани остатъци “.
В прессъобщение от Британският музей се прецизира, че тези изречения се употребяват, с цел да се подчертае на посетителите, че гледат хора, които са живели в миналото. Мотивите на различен музей, приел новите политкоректни разяснения - Great North Museum: Hancock в Нюкасъл, пък са, че ще назовават останките на Irtyru, датиращи от към 600 пр.н.е.- мумифицирана жена, с цел да признаят историята на колониалната употреба и с цел да й се отдаде уважението, което заслужава.
Националният музей на Шотландия в Единбург също отстрани думата „ мумия “ от табелките на експонатите с човешки остатъци. Говорителката на музея съобщи:
„ Когато знаем името на обещано лице, ние използваме него, в противоположен случай използваме „ мумифициран мъж, жена, момче, момиче или човек “, тъй като имаме поради хора, а не предмети. Думата „ мумия “ не е неправилна, само че е дехуманизираща, до момента в който потреблението на термина „ мумифициран човек “ предизвиква нашите гости да мислят за индивида. “
Музеите са загрижени, че хората свързват думата със страховити чудовища, с помощта на безчет филми на ужасите като „ Мумията “ от 1932 година Според Джо Андерсън от Great North Museum „ легендите за проклятието на мумията и филмите, изобразяващи свръхестествени чудовища... могат да подкопаят тяхната човещина “.
Думата мумия се употребява в британския език най-малко от 1615 година, само че някои споделят, че корените й са в колониалното минало, защото произлиза от арабската дума „ mummiya “, което значи „ битум “ - вещество за балсамиране. Много мумии са намерили своя път до Англия в имперските времена, изключително през Викторианската ера.  
Джереми Блек, създател на Imperial Legacies: The British Empire Around The World, споделя: „ Когато музеите се откъснат от известната просвета, те демонстрират пренебрежителност към метода, по който всички разбираме думите, смислите и историята. Би било по-добре да се съсредоточим върху подпомагането на основаването на среда, която предизвиква всички да ги посещават, вместо да угаждаме на малцинство,  апелиращо за криворазбрани добродетели. “
Дейвид Абулафия, почетен професор по история на Средиземноморието в университета Кеймбридж, разказа този ход като чудноват, а Крис Макгавърн, ръководител на Кампанията за същинско обучение, сподели: „ Проклятието на мумията подлудява тези учени! “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР